Wanneer je een akoestische piano hebt laat hem dan op tijd stemmen. Een valse piano klinkt slecht en dat is erg demotiverend.

Bekijk de video!

20 reacties

 1. Beste Cor,
  Helaas nog nul tijd gehad om iets aan de les te doen.
  Graag leer ik accorden om te proberen wat Jazz te leren spelen.
  Hoor ook vaak “speel dat in Bes of G “, Kan je dat mij duiddlijk maken, , hoe dat er uit ziet?
  Dank je wel.
  Sylvia

 2. Beste Eline,

  Ik begrijp je vraag hoor en zoals ik vanaf hier jouw situatie een beetje kan inschatten denk ik dat je het beste kunt beginnen met de gevorderden cursus nummer 1….denk echt dat dat het beste aansluit op jouw nivo.

  Alvast heel veel speelplezier gewenst en wie weet tot in de cursus!

  hgr Cor

 3. moet ik met de beginnerscursus of met de gevorderde cursus meedoen?
  ik speel stukjes met 3 verlagingen (3 mollen) of met 3 verhogingen(3 kruizen)na 5 jaar les gehad te hebben (alweer bijna 4 jaar geleden) wel moet ik daar veel mee oefenen, maar het lukt me wel.
  ik lees noten aardig, maar nu nog spelen! wat raadt u me aan, vriendelijke groeten, Elline.

 4. beste Wim,

  Die vraag is er dan even tussendoor geschoten. Sorry daarvoor…kun je hem nog een keer stellen?

  Hgr Cor

 5. Hallo Cor

  Enige tijd geleden heb ik je gevraagd of je me een tip kom geven v.w.b. Die halve verhoging in het liedje van B. Kaandorp, “dikke portemonnee”
  Maar heb daar geen antwoord op gekregen. Zou je daar nog voor mij naar kunnen kijken?
  Wim

 6. Dag Cor,

  Ik heb de 2 cursussen in november aangevraagd, maar ben er door omstandigheden pas nu mee begonnen. Leuk!

  Maar helaas heb ik les 6 van de 1e cursus niet ontvangen………..
  Kan ik die alsnog ontvangen? In dezelfde periode bestelde ik ook het liedjespakket, wat ik wel ontvangen heb.

  Ik hoop veel te leren van je lessen! Het is altijd mijn droom geweest, (redelijk) piano te kunnen spelen.
  Ik heb moeite met het onthouden van de akkoorden ed.
  Ik speel al wel een beetje, heb het mezelf aangeleerd, wel met 2 handen maar zonder akkoorden. Ik kan wel noten lezen, maar niet vloeiend spelen………..

  Hartelijke groet,
  Franny

 7. Beste Ben,

  Dank je wel en erg leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent! Lekker doorgaan met pianospelen en alvast hele fijne feestdagen gewenst!

  Hgr Cor

 8. Beste henk,

  Wat leuk dat je interesse hebt om de cursus te gaan doen en ik begrijp je probleem. De enige oplossing die ik zou kunnen bedenken is dat je de lessen blijkt op een tablet (Ipad of een ander merk) of op een laptop of zelfs zijn de lessen te volgen op een telefoon maar dan is het beeld natuurlijk wel een beetje klein….je kunt natuurlijk ook een keyboard bij de computer zetten…maar dat lijkt me ook wat omslachtig en ws wil je gewoon lekeer op je piano studeren.

  Ok Henk, ik hoop dat je hiermee uit de voeten kunt en wie weet tot in de cursus!

  Hgr Cor

 9. Beste Cor,

  Net de beginnerscursus afgerond en gestart met de gevorderden. Ook de beide pakketten besteld. Het gaat ontzettend leuk en heb er erg veel plezier in. Jammer dat ik het voor een aantal weken moet ontbreken. Bezoek aan de kinderen.
  Het grote voordeel is echter dat de cursus niet ‘wegloopt’
  Nogmaals mijn dank voor de wijze waarop deze cursus plaatsvindt.

  Hartelijke groet,
  Ben

 10. Beste Cor,
  ik heb zeer zeker belangstelling om in te schrijven op de beginnerscursus maar vraag mij af : Mijn desktop PC staat op de 2de verdieping terwijl mijn piano op de begane grond staat. Het lijkt mij weinig werkbaar om voortdurend de trap op en neer te gaan. Wellicht heb je hiervoor een oplossing. Biju voorbaat mijn dank.
  Met vriendelijke groet,
  Henk

 11. Beste Ad,

  Dank voor je goede vraag! Volgens mij is de beste vingerzetting voor bijvoorbeeld C pentatonisch over 2 octaven de volgende:
  1 2 3 1 2 3 1 2 3 4 5 (stijgend) en 5 4 3 2 1 3 2 1 3 2 1 (dalend) Het zal een beetje gek voelen wellicht maar dat komt natuurlijk dat er “gaten” zitten in deze ladder…namelijk tussen de E en G en tussen A en C. Probeer het maar eens.
  Ik zal verder eens scherp kijken naar de pdf’s waar wel en geen vingerzetting bij staat en of ik dat misschien nog kan toevoegen.

  Ok Ad, dank voor je vraag en nog heel veel speelplezier gewenst!

  Hgr. Cor

 12. Beste Joeri,

  Leuk dat je zo enthousiast bent! Het zal nog wel even duren voordat er een derde cursus komt, maar tussendoor ben ik wel van plan om allerlei pakketten te maken. Inmiddels is er in dat kader al een liedjespakket en een feestpakket…dus je hoeft niet stil te zitten đŸ˜‰

  Ok Joeri, nog heel veel speelplezier en hgr. cor

 13. Dag Cor,

  Les 4 van de vervolgcursus heb ik bijna afgerond, behalve natuurlijk het blijven herhalen hiervan en van het voorgaande. Je ziet ik ben enthousiast bezig en vind het geweldig om te doen. Nu ben ik les 5 aan het bekijken met de pentatonische toonladder. Het is me allemaal wel duidelijk behalve de vingerzetting bij voortzetting van deze ladder. De vingerzetting van de rechterhand voor de toetsen 1,2,3,-5,6 is natuurlijk helder, maar hoe als je verder wilt “doorbreken”. Ik heb daar zelf wel een idee over maar weet niet zeker of dit wel juist is. Voor dat ik het verkeerd instudeer, graag zekerheid van jou hierover.
  Bij de PDF-en van muziekstukken die je opgeeft mis ik hier en daar het aangeven van vingerzettingen, zoals je wel aangeeft in stukken van het liedjespakket.

  Groet Ad.

 14. Ik heb erg van de lessen genoten en ben nu vaak bezig met de combinatie Bas-akoorden en
  rechts variaties met veel Peper en Zout (;-) Kapitale vondst !!
  Wanneer komt de nieuwe lichting ?

 15. Beste Ellie,

  Wat vervelend is dit want ik kan me zo goed voorstellen dat je de laatste les met het thema van “Amelie” graag wilt doen. Excuses dat je nog steeds geen antwoord hierop gekregen hebt…ik ga het direct aan onze technische man doorgeven en hopelijk wordt het snel voor je opgelost!

  Hgr. Cor

 16. Beste Ben,

  Ik vind het ook erg prettig om op deze manier een beetje “voeling” te houden met mijn leerlingen…en het is altijd erg fijn om te horen dat de leerlingen tevreden zijn en er echt iets van opsteken!
  En inderdaad, samenspelen is een van de allerleukste dingen van het pianospelen en het gekke is dat dat eigenlijk alleen maar in mijn cursussen kan….ik heb het nog niet bij andere on-line cursussen gezien.

  Ok Ben, lekker blijven doorgaan en heel veel speelplezier!

  Hgr. Cor

 17. Geachte Cor Bakker,
  Ik vind het erg leuk dat er op deze manier via de site met jou gecommuniceerd kan worden. Ik ben zelf 71 jaar. Ooit 5 jaar les gehad en heb nu weer de draad opgepakt met toch maar eerst de beginnerscursus.
  Jouw begeleiding is erg uitnodigend en inspirerend.
  Ik ben nu met les 7 bezig en heb de indruk dat ik in deze periode al meer geleerd heb dan toen indertijd via privélessen. Het bijzondere van jouw lessen is dat ze duidelijk en helder zijn en vooral niet te vergeten dat er samen gespeeld kan worden.
  Want dat kan natuurlijk heel goed doordat beide een piano ter beschikking hebben.
  Met vriendelijke groet,
  Ben Velthuis.

 18. Beste Cor,

  Ik heb een tijdje geleden al via het contactformulier aan gegeven dat ik les 10 niet kan openen. Als ik op de link druk krijg ik de keuze voor 2 liedjespakketten.
  Het is de laatste les van de beginners cursus en die wil ik graag afronden!
  Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen dus probeer ik het via deze site in de hoop in het bezit van les 10 te komen want ik ben erg tevreden over de kursus.

  m.v.g. Ellie van Helden