“Wat is de ideale leeftijd om piano te leren spelen?” Die vraag wordt me geregeld gesteld.

Nooit te oud maar ook nooit te jong

Ik zal maar met de deur in huis vallen. Er is geen meest ideale leeftijd om piano te leren spelen, je kunt namelijk op iedere leeftijd beginnen.

Muziek op schoot

Zelf heb ik een jong dochtertje dat geregeld bij mij op schoot klimt. Samen gaan we dan liedjes spelen en zingen en geloof me, dat helpt enorm bij haar muzikale ontwikkeling. Als ze iets ouder is kan ze zelf gaan spelen en helpt het enorm haar motoriek en coördinatie te ontwikkelen.

Zelfstandig spelen

Een wat ouder kind van 6 / 7 jaar kan natuurlijk zelfstandig aan de slag. Zo zijn er diverse ouders die samen met hun kinderen mijn online lessen volgen. Mijn jongste leerlingen zijn een tweeling van 10 jaar en van hun moeder hoorde ik dat ze de cursus zo leuk vinden dat ze bijna dagelijks ruzie maken over wie er mag “Cor Bakkeren” (genomineerd voor woord van het jaar!)

Fysieke problemen?

Ook krijg ik veel vragen van enthousiaste geïnteresseerden die rond de 50 / 60 jaar zijn. Piano spelen was altijd een stille wens van hen, maar er was geen geld, tijd, druk met kinderen of een andere goede reden om niet te beginnen. Rond deze leeftijd kun je nog prima starten en zul je merken dat je fysiek ook nog prima in staat bent om soepel met de toetsen om te gaan.

Hersengymnastiek

Ik heb zelfs een leerling van 88 jaar die mijn pianolessen volgt en daar heel enthousiast over is. Iedereen dus kan piano leren spelen, van jong tot oud. Het is natuurlijk heel leuk dat iedereen zo graag muziek wil maken en enthousiast is. Bovendien is het goeie hersengymnastiek en vervult het voor veel mensen absoluut een belangrijke emotionele functie, voor velen is muziek een uitlaatklep, een troost in mindere tijden of een gezellige activiteit in gezelschap van anderen.

Je bent dus nooit te jong of te oud om te spelen, dus start vandaag nog, ik kan het je echt aanraden!

42 reacties

 1. Hoi, ik ben Ciska, ik ben nu 16 en speel piano (keyboard) sinds m’n 8e. Volgend jaar ga ik beginnen op het conservatorium, maar dan met basgitaar. Het voordeel van piano is dat theoretische dingen heel makkelijk te begrijpen/ uit te leggen zijn met een piano. Maar mijn voorkeur ligt toch bij de basgitaar (sorry ;-)) Als ik nieuwe nummers leer op piano vind ik het vooral leuk als de uitdaging zit in de techniek, bijvoorbeeld dat je met beide handen een heel ander soort ritme moet spelen. Heel leuk om al deze reacties te lezen! Iedereen heeft weer een ander verhaal.

 2. Sorry, dubbele reactie. Er ging iets fout met de verzending vanaf mijn tablet. Opnieuw gereageerd via mijn laptop, nu dus een dubbele reactie, pff. Gooi die van 28 dec. er svp maar af als dat nog kan.

 3. Beste Cor,
  Ik was 14 toen ik mijn eerste pianolessen kreeg. Na drie jaar gestopt. Later, samen met mijn kids, opnieuw lessen genomen. Door omstandigheden weer moeten stoppen. Daarna jarenlang alleen maar werk en gezin. Hoera, toen kon ik gebruik maken van de toenmalige VUT-regeling. En wat een mazzel, iemand vroeg me zijn piano tijdelijk bij mij te mogen ‘stallen’. Toen het spelen weer moeizaam opgepakt. Totdat de ‘logé’ weer werd opgehaald. Opnieuw een paar jaar niet gespeeld. Maar nu heb ik (75) al geruime tijd een splinternieuwe eigen piano, ben wéér opnieuw begonnen (ja, ja, ik ben nog erger dan Heintje Davids, ha, ha,..) en heb inmiddels de gevorderden cursus 2 onder de vingers liggen. Ook al kost het me meer moeite dan voorheen om de vaardigheid opnieuw te ontwikkelen, beleef ik behalve aan het pianospelen ook veel plezier aan het ontdekken, door middel van de uitstekend uitgelegde theorie, hoe een muziekstuk in elkaar steekt. Ik ben blij dat ik (bij toeval) in contact kwam met je on-line pianocursussen en ga ondanks mijn leeftijd dapper door.
  Groet Berrie

 4. Hallo cor,
  Ik heb nu anderhalf jaar prive les bij iemand, maar volgend jaar gaat mijn man met pensioen en dan worden de lessen te duur voor mij.
  Ik wil daarom in het nieuwe jaar bij jou verdergaan, maar nu is mijn vraag waar ik moet starten?
  Ik ben nu met het muziekboek van Alfreds piano methode voor volwassen beginners lesboek niveau 2 bezig.

  Groetjes Thea

 5. Beste Michel, Ikzelf ben pas begonnen op mn 11de en dat is best wel laat eigenlijk. Ik had in het begin nooit de intentie om professioneel muzikant te worden maar dat is me (gelukkig)uiteindelijk wel gelukt door heel veel (bijna dag en nacht) te spelen en te oefenen. Nu is het natuurlijk wel zo dat 99% van de mensen die een instrument willen leren spelen niet deze intentie hebben…zij willen gewoon voor hun plezier leren spelen en daar heb je je hele leven profijt van. Mijn boodschap was alleen bedoeld als antwoord op de vraag (van heel veel ouders) wanneer zo ongeveer de beste leeftijd is van hun kinderen om te beginnen met het leren bespelen van een instrument.

  Hgr Cor Bakker

 6. Als je 16 jaar bent en nog wilt beginnen heb je geen kans meer ik ben 19 nou en op 13 jarige leeftijd begonnen heb vervolgens een periode 10 uur per dag geoefent en ik heb al geen kans dus als je daarom gaat spelen zou ik het niet proberen een instrument bespelen is een van de moeilijkste dingen die er bestaat het zal je verbazen hoe lastig het is om professioneel te worden excuus voor dit nogal negatief bericht

 7. Beste Cor
  Ik heb sinds 4 weken eindelijk een piano!! Ik wil het eigenlijk mijn hele leven al leren….
  Het is verbazingwekkend hoe veel ik al heb opgestoken van de cursus!! Helemaal leuk, het fijne is dat je video’s terug kunt kijken.
  Het met twee handen iets anders spelen is nog lastig!! Maar komt vast goed!!
  Bedankt , groet Mieke (50)

 8. Beste Cor,

  Ongeveer 4 weken gelden ben ik begonnen met de beginnerscursus. Voor dat ik begon had ik driekwart jaar geoefend met de Alfreds Adult cursus. Best veel van opgestoken. Maar op een gegeven moment merkte ik dat ik bepaalde dingen niet goed begreep en begon te twijfelen of mijn techniek wel juist was. Wat een feest, nooit geweten dat ik zo enthousiast zou kunnen zijn. Met jouw methodiek en vrolijke aanwezigheid heb ik elke dag zin om te oefenen. Zo’n geduldige leraar!! Vroeger als kind een blauwe maandag op een slechte gitaar les gehad. Daar heb ik een weerzin voor elke vorm van muziekles aan overgehouden. Terwijl ik heel graag piano wilde leren spelen. Nu verkeer ik in de gelukkige omstandigheid dat ik en tijd heb en een hele goede piano heb om op te spelen. Bedankt voor de enorm stimulerende lessen,

  Truusje van Voorthuizen (63)

 9. Lieve Cor Bakker
  wat een cadootje om mee te mogen doen met lessen van zo’n enthousiaste leraar
  ik ben 72, uit een burn out van mijn hele leven aan het genezen en net met mijn pianootje en schilder- en schrijf-inspiraties verhuisd naar een fijn aanleunwoninkje in de stad waar ik een nieuw leven ga beginnen vlakbij mijn kleinkindjes…..en probeer elke dag een uurtje te spelen, alles heel eenvoudig en zonder moeten…….ik volg je graag

 10. heb als kind wel op een accordeonnetje gepingeld,met klavarskribo als notenschrift,maar op aanraden van mijn opa probeerde ik mee te spelen met de radio
  Speelde al jaren niet meer ,door een chronische blessure aan mijn linker schouder,ben wel op mijn oude dag nog bel canto zanglessen gaan volgen
  En oefende op een keyboard via het;gewone ;notenschrift de zang partij,heb door de cursus van Cor Bakker de linkerhand
  ook leren gebruiken
  en na wat duwen en trekken gaat dit eigenlijk best wel goed,zit nu elke dag op de piano te spelen(een digtale )met heel veel plezier, en het zingen gaat er ook op vooruit,ga dit jaar voor het eerst naar alle ouderen zangfestivals met eigen begeleiding op de piano
  Toch nog een leuke oude dag op mijn 70ste dankzij Cor Bakker

 11. Beste Mats,

  Wat leuk dat je bent begonnen met pianospelen… het is echt het leukste dat er is. Maar omdat je zegt dat je er later nog wel iets mee wilt doen denk ik dat het toch het allerbeste is om elke dag achter de piano te gaan zitten. Ik moet je zeggen dat ik als kind helemaal niet zo vaak mijn opgegeven huiswerk studeerde maar veel liever eigen stukjes en bijvoorbeeld liedjes van de radio zat te spelen. Ik studeerde dus niet zoveel maar zat wel elke dag zo lang mogelijk achter de piano en dat doe ik eigenlijk nog steeds. Gewoonweg omdat het zo leuk is. Dus mijn advies is: Gewoon lekker zoveel mogelijk pianospelen en tussendoor natuurlijk ook wel studeren anders kom je echt niet verder.
  Ok Mats, heel veel speelplezier.

  Hgr Cor

 12. beste Cor
  Ik ben 16 jaar oud en ben net begonnen met pianospelen, ik wil hier het liefst later iets mee doen.
  Als ik 3 keer per week oefen en me er in verdiep hoe groot is de kans dan dat ik er binnen een paar jaar heel goed in ben.
  Zou heel graag antwoord van U willen krijgen.

  Alvast bedankt, Groetjes Mats.

 13. Beste Cor, inderdaat het gaat allemaal wat langzamer als je een dikke zeventiger bent. Maarrr de volhouder wind en als je er plezier in hebt dan lukt dat nog wel op de ouwe dag. Iedere dag een halfuurtje studeren is ook nog eens goed voor de hersenen. Groetjes uit Breda…..

 14. Beste Dina,

  Wat een vervelende situatie!….ik ben natuurlijk geen arts maar kan wel zeggen dat regelmatig oefenen en dan vooral NIET forceren, alleen maar goed is voor de spieren in je hand en in het bijzonder voor je vingers.
  Ik zou toch ook even een keer dit voorleggen aan een fysiotherapeut….zij kunnen je vast wel verder helpen.

  Sterkte en hgr. Cor

 15. Ik heb een vraag. een paar jaar heb ik mijn rechter ring vinger gebroken de dokter had het niet gezien ik heb vaak moeite met piano spelen hoe kan ik het verbeteren hebt u tips voor mij en moeite links en rechts ik ben 67 jaar

 16. Hallo Cor,
  Jaren geleden had ik les van Mevrouw Cocheret een fantastische concert pianiste. Na haar overlijden ben ik gestopt. Ik speelde alleen maar klassieke muziek. Nu 40 jaar later ( ik ben inmiddels 80 jaar ) heb ik het romantischpakket aangeschaft. Ik wilde nu ook eens kennis maken met de moderne muziek. De manier waarop de lessen worden aangeboden spreekt me erg aan. Ik ga nu de gevorderde cursus aanschaffen en hoop dat ook het improviseren aan de orde komt. Ik geniet weer met volle teugen van het pianospelen en kijk uit naar de volgende cursus.

 17. Wat een enthousiaste mail Loraine! dank je wel en hoplijk nog heel veel speelplezier!

  Hgr cor

 18. Beste Cor,

  Dank voor je mooie paionolessen! Toen ik 8 jaar was heb ik zo’n 10 jaar pianoles gehad. Echt klassieke muziek, leren spelen wat er staat met gevoel. Na de start van een studie en mijn carriere is het eigenlijk niet meer van pianospelen gekomen. Met jouw insprierende wijze van lesgeven, leer ik nu inmiddels met pensioen dat er veel meer achter de muzieknoten zit. Ik kijk anders naar de piano, luister anders en heb nota bene weer veel plezier in het pianospel. Oorspronkelijk was ik zelf gestart met een boek, omdat ik eigenlijk meer jazz spelen wil. Maar met jouw video’s en tips tussendoor is het nog leuker. Ik heb de eerste 10 lessen gevolgd en ook het Valentijns pakket. Graag wil ik door met de lessen voor gevorderden, maar nu eerst op vakantie.
  Nogmaals dank,
  Loraine

 19. Hoi Cor,

  Ik had nog nooit piano gespeeld. Wel een muzikale familie aan vaders kant, drums, piano, en dan veelal de jazzy stuff. Ik heb nu een piano aangeschafd, eigenlijk voor mijn dochters, maar ik vind het zelf ook leuk. Ik ben 46 jaar en probeer vooral ’s avonds en in het weekend wat te spelen en te oefenen. Lastig is het met twee handen spelen, dat is echt continu oefenen. Krijg vaak kramp in mn vingers daardoor.
  Cursus is super!!

  grtjs Tess

 20. Beste Cor,

  ik ben 68 jaar jong, speel sinds anderhalf jaar – weer – intensief saxofoon in een jazz-bandje en heb nu de stoute schoenen aan getrokken om een piano aan te schaffen. Ik heb de piano nu 3 maanden, maar doe er nog weinig mee. Het voelt erg afstandelijk voor me aan, want de sax zit altijd dicht tegen je aan en is natuurlijk erg vertrouwd vanaf m’n 12e jaar. Ht lukt me nog niet om iedere dag piano te spelen. Hoe kan ik dit verbeteren?

 21. Beste Fred,

  Wat grappig dat ik als broekie van 54 jouw eerste leraar ben haha! Ik mag ook zeer hopen dat over 50 jaar (dan zal ik er hoogstwaarschijnlijk niet meer zijn…alhoewel, mijn oma is ooit 101 geworden. . .dus ik kom uit een sterk geslacht) half Nederland aan het pianosplelen is geslagen!
  Ik zal jouw technische vraag doorgeven aan mijn technische man…beloofd! en ga alsjeblieft zo lang mogelijk door met pianospelen…veel speelplezier!

  hgr Cor

 22. Beste Cor,
  Ik ben 81 jaar en heb geen les gehad maar pingelde wel als kind op de piano alles wat ik hoorde op de radio . Ik maakte mijn eigen notenschrift wat ik nu nog gebruik om snel een melodie vast te leggen en speel nog met veel plezier met en voor anderen.
  Als jij die lessen 50 jaar eerder had gegeven speelde nu half Nederland piano door jouw aanstekelijk enthousiasme.Ik let erg op je vingerzetting en probeer meer spanning in mijn akkoorden te leggen. Je bent dus duidelijk mijn eerst leraar.
  Ik hoop wel dat jouw technische man iets kan doen aan het full screen krijgen van die vimeoplayer, daar verschijnt een melding dat deze player niet meer geschikt is voor jou video’s.
  Hartelijk bedankt en vriendelijk gegroet,
  Fred

 23. Beste Astrid,

  Wat leuk dat bent begonnen met pianospelen en dan ook nog op je opgeknapte piano! En inderdaad, oefening baart kunst…dus…een uur oefenen per dag zou heel mooi zijn. Maar het mooie van deze manier van les krijgen is dat je zelf kunt bepalen hoe vaak en wanneer je gaat oefenen. Er is dus wel wat zelfdiscipline voor nodig maar volgens mij lukt je dat wel.
  En als je dit een tijdje volhoudt dan zul je inderdaad merken (zoals bij zoveel dingen die je herhaalt) dat sommige dingen bij het pianospelen een automatisme wordt zodat je je energie kunt gebruiken om nieuwe dingen te leren en zo weer verder kunt komen.

  Ok Astrid, nog heel veel speelplezier gewenst en hgr.

  Cor

 24. Beste Rola,

  Dank voor je verhaal. Dit is nu precies een van de redenen waarom ik les ben gaan geven via de digitale snelweg…namelijk in je eigen tijd en in je eigen tempo de lessen kunnen volgen. Wat fijn dat het jou zo goed bevalt. Ook heel goed dat je (zeker na nu je de gevorderdencursus aan het volgen bent) een digitale piano hebt aangeschaft. Volgens mij staat er nu niets meer in de weg om lekker door te gaan met pianospelen…behalve dat je nu lekker op vakantie bent haha.

  Nog veel plezier daar en daar weer heel veel speelplezier gewenst!

  Hgr Cor

 25. Beste Albert,

  Wat fijn om te horen dat je zo enthousiast bent! Het is gewoon heel erg leuk om steeds meer mensen aan het piano spelen te krijgen. Je gaat (na oefenen natuurlijk) steeds beter leren speen en de klassieke stukken zijn dan ook onder handbereik hoor…in het liedjespakket zitten er ook een aantal…kijk maar eens op de site.

  Ok Albert, nog heel veel speelplezier gewenst!

  Hgr Cor

 26. Beste Cor,
  Op mijn 14e jaar ben ik begonnen met piano spelen, een beetje zelf oefenen en wat akkoorden geleerd van een bevriende gitarist. Mijn hele leven veel dezelfde deuntjes gespeeld en nooit verder gekomen. Nu ben ik met pensioen en ben ik meer gaan spelen. Op mijn 67e verjaardag kreeg ik de cursus “spelen met Cor”. Heel leuk voor mij om te doen. Ik ben weer helemaal enthousiast en hoop ooit nog eens klassieke stukken te kunnen spelen.
  Albert

 27. Mijn naam is Rola Berkhout en ben 57 jaar. Jaren geleden heb ik al eerder les gehad aan huis. Ik had toen een keyboard en had zowel keyboard als pianoles. Mijn lerares gaf echter maar op 1 middag in de week les en uitgerekend op die dag ben ik ook gaan werken. Verder had ik geen tijd om elders lessen te volgen. Na het lezen van je advertentie voor digitale lessen sprak mij dit erg aan. Heb wel nu een digitale piano aangeschaft want op het keyboard kwam ik toch wat octaven tekort. De lessen worden goed uitgelegd en de beginnerscursus heb ik dan ook snel doorlopen. Echter de vervolgcursus gaat wat langzamer maar ik vorder wel. Het is weer heerlijk om te kunnen spelen en oefenen wanner het mij uitkomt. Ook de liedjes pakketten zijn erg leuk. Er zitten prachtige muziekstukken tussen. Vooral mooie bekende klassieker spelen heerlijk weg. Maar ook moderne stukken vind ik geweldig. Het is heerlijk om te ontspannen na een drukke werkdag. Op dit moment geniet ik samen met mijn man van een heerlijke vakantie in Argentinië dus het spelen ligt even stil. Goed moment om tussendoor de noten van de f sleutel te oefenen omdat ik deze nog weleens Door elkaar haal met de noten van de g sleutel. Uitstekende lesvorm. Zou het iedereen aanraden.

 28. Ben heel enthousiast over de cursus. Heb jaren geleden al aan huis les gehad. Maar vanwege werk was ik genoodzaakt te stoppen. Na het lezen van je advertentie n
  Ben ik weer begonnen. Heerlijk om weer te spelen .

 29. Beste Cor,

  Ik ben begonnen met de beginnerscursus en ben 56 jaar.
  Ik heb een oude piano gekocht en op laten knappen. Op een oude fiets….
  Had nooit gedacht dat ik ooit nog piano zou gaan spelen en of ik het wel zou kunnen. Maar nu eindelijk tijd te hebben, blijkt er een wereld voor mij open te gaan. Geweldig, wat leuk! Maar ik moet wel heel veel oefenen en liefst een uur per dag. Volgens mij schuilt daar ook het geheim om het echt onder de knie te krijgen. Klopt dat, Cor? En….. komt eens het moment dat het een automatisme gaat worden? Ik kan niet wachten….

  Groet Astrid.

 30. Beste Lianne,

  Wat ontzettend leuk dat je zoveel plezier beleeft aan de cursus en vooral aan het liedjespakket. Echt goed om te horen…en inderdaad, oefening baart kunst…herhalen herhalen en nog eens herhalen…het is niet anders.
  Maar je inzet zal worden beloond want je zult merken dat het echt steeds leuker gaat worden.
  Wist je trouwens al dat we een feestpakket hebben gemaakt met kerstliedjes, sinterklaasmedley, verjaardagsmedley en een aantal “Coreoke” nummer die je lekker kunt meezingen? Hou de site maar in de gaten want binnen een paar dagen komt dit pakket online.

  Ok Lianne, houd vol en heel veel speelplezier!

  Hgr Cor

 31. Beste Lies,

  Wat goed dat je bent begonnen met het pianospelen! Zeg nooit nooit wat betreft spelen in het concertgebouw want vorig jaar ben ik nog naar een concert van de wereldberoemde pianist Lang-Lang geweest in datzelfde concertgebouw alwaar hij samen speelde met 100 (!) pianoleerlingen.
  Erg leuk dus wie weet gebeurt jou dat ook nog eens.

  In ieder geval heel veel speelplezier..en o ja, je bent nog hartstikke jong hoor want mijn oudste leerling is inmiddels 89! haha

  Hgr Cor

 32. Beste meneer Bakker,
  Ik geniet van uw lessen,ben er vorige week mee begonnen op een elektr.piano.
  Verwacht niet ooit in t concertgebouw te verschijnen..
  Maar dat zal mn pret tot nu toe niet dempen,daar ik 64 jaar ben.
  Hartelijke groet
  Lies K

 33. Beste Frederik,

  Wat fijn dat je lekker aan het lessen bent en je zult zien dat je er steeds meer plezier aan gaat beleven. Jammer is wel dat je scherm zo klein blijft…dat is niet gebruikelijk hoor. Ik zal je mail doorsturen aan onze technische man…hopelijk kan hij je verder helpen. Wordt vervolgd en in ieder geval weer veel speelplezier!

  Hgr. Cor

 34. Beste Vincent,

  Inderdaad, jong geleerd..enz. In mijn beleving is de beste leeftijd om te beginnen voor een kind zo rond zijn/haar 5e of 6e levensjaar. Ze pikken dan nieuwe dingen het meeste en snelste op. Mijn jongste dochter is inmiddels ook 2 en ik probeer elke dag liedjes voor haar te spelen…hoe meer ze muziek hoort, hoe beter!

  Veel speelplezier en Hgr. Cor

 35. Beste Jetze,

  Dank voor je compliment en mijn waardering voor jou is groot dat je in jouw situatie gewoon toch probeert te doen wat je graag wilt doen!
  Ook zonder de pedalen blijft er natuurlijk nog genoeg over om mee te oefenen en inderdaad de onafhankelijkheid tussen links en recht blijft een van de meest lastige onderdelen van het pianospelen. Mijn advies is en blijft dat je het beste altijd eerst de ene hand moet kunnen spelen en dan pas de andere. Vervolgens studeer je heel langzaam, maat voor maat het samenspel van de handen. Zet desnoods met een potlood streepjes tussen de noten van links en rechts welke qua telling samenvallen…je zult zien dat het zo iets makkelijker wordt allemaal.

  In ieder geval heel veel speelplezier en Hgr. Cor

 36. Beste Anita,

  Noten lezen is eigenlijk hetzelfde als gewoon leren lezen…met dat verschil dat er in ons alfabet 26 letters zitten en in het muziek alfabet maar 7 (a b c d e f g). Dus ik durf te zeggen dat het muziekschrift leren makkelijker is dan gewoon leren lezen. Het kernwoord is toch oefenen oefenen en nog eens oefenen. Dus gewoon volhouden en je zult zien dat het dan echt een stuk makkelijker wordt.

  Veel speelplezier! en Hgr Cor

 37. Beste Cor,
  Ik ben 75 en speel sinds 2 jaar piano en heb het me voornamelijk zelf aangeleerd, (ook noten
  lezen) en speel met accoorden, maar bleef teveel op een bep. niveau hangen, hoop door je
  lessen verder te komen. Ben bezig met gevorderden,ik vind het alleen jammer dat de beelden
  klein blijven, full screen lukt niet, wel bij de proefles en dat is vreemd.
  Groet, Frederik.

 38. Hallo,sinds een tijdje ben ik aan het oefenen op mijn gekochte electrische piano.De beginnerscursus was voor mij goed te doen.De cursus voor gevordenden vind ik wat lastiger.Maar…..oefening baart kunst!En wat het belangrijkste is,ik kan er zoveel in kwijt.Mijn leeftijd is 57 jaar,maar ik heb telkens weer ontzettend veel,zin om aan de slag te gaan.Vooral het gekochte liedjespakket geeft me veel voldoening.Wat ik wel merk is dat je veel moet herhalen,herhalen en nog eens herhalen.Maar er zijn liedjes bij die ik al aardig speel.Het geeft me zoveel plezier!!Dus inderdaad ben je nooit te oud om pianospelen te leren.Dank je wel Cor Bakker,voor je duidelijke en gezellige lessen.

 39. Mijn dochter is al bijna 1 jaar bezig. Volgende maand word ze 2. Drummen vind ze ook leuk en een gitaar al helemaal. Misschien als ikzelf wat kinderliedjes leer spelen dat het wat meer stimuleerd. Echter zelf ben ik ook nog maar een jaar bezig. Maar al wel vanaf mijn 7 bezig met muziek. Je kan niet vroeg genoeg beginnen.

 40. Mijn leeftijd is 74 jaar.De cursus is prima en ik ben er goed mee bezig.Echter ik heb een dwarslaesie en kan de pedalen dus niet bedienen.Ik oefen me een slag in de rondte om boogie boogie en blues te leren spelen.Ik heb moeite om de om de verschillen tussen linker en rechterhand goed te krijgen.Apart gaat prima,maar samen… Dus blijven oefenen.Heb je een tip?

 41. Vorig jaar begonnen met online pianoles, het is een lang gekoesterde wens. Helaas heb ik moeite met noten lezen en blijf steken in de lessen. Wat kan ik hieraan doen?
  Groet Anita

 42. Mijn naam is Sanita en ik ben 29 jaar. Ik vind het heerlijk om piano te spelen. Ik word er heerlijk rustig van en kan mezelf er helemaal in kwijt. Ik heb laatst mijn piano opnieuw laten stemmen en een onderhoudsbeurt laten doen. De klanken zijn weer prachtig. Het maakt inderdaad net uit hoe oud je bent. Als je met liefde piano speelt speelt leeftijd geen enkele rol.