“Mijn naam is Jos van Heteren, 67 jaar jong en 44 jaar getrouwd met Lieske. Na mijn werkzame leven ben ik na enige tijd gaan zoeken naar extra vrijwilligerswerk en heb ik eind 2016 de opleiding voor vrijwilligmedewerker bij diergaarde Blijdorp in Rotterdam afgerond. Daar werk ik nu regelmatig voor de afdeling educatie en vertel over de dieren.

Mijn betaalde werk is altijd leuk, maar ook heel erg druk geweest. Af en toe probeerde ik wel eens wat te spelen op een keyboard, maar ik had niet de tijd om dat regelmatig te doen. Daarom ben ik samen met een kennis op mijn 44e lid geworden van een harmonie. Daar leerde ik serieuzer om muziek te lezen en de bugel en daarna de tuba te bespelen. De wekelijkse repetities en optredens zorgden ervoor dat er gestudeerd moest worden en daardoor werden er ook vorderingen gemaakt.

In die tijd kende ik Cor al van zijn optredens op de televisie (wie kent hem niet :-). Het bedrijf waar ik werkte vierde zijn 75-jarig bestaan. Ik had voorgesteld om die avond met diverse collega’s muzikaal te verzorgen. Dat werd leuk opgepakt door Cor met zijn band in te huren om samen met het personeel de muziek te verzorgen in het Gelredome. Dat persoonlijk contact was echt geweldig; het waren repetities met veel humor, geduld en heel veel warmte en aandacht van Cor. De onvermijdelijke plankenkoorts verdween snel.

Cor had voor mij het nummer Opzij opzij opzij van Herman van Veen uitgezocht en gearrangeerd om op een tuba te kunnen spelen. Op het podium danste en rende ook nog eens een grote groep dames in spannende Barlow Semi Condenseds heen en weer. Ondanks de zenuwen lukte het, het bleef een onuitwisbare ervaring. De vriendschap met en de bewondering voor Cor zijn gebleven en ik ben echt een trouwe fan.

Mede door zijn optredens groeide het verlangen om serieuzer piano te gaan spelen. Geen klassieke stukken, maar juist muziek die mensen blij maakt.

In eerste instantie ben ik toen naar een muziekschool gegaan waar ik groepsles kreeg. Dat lukte wel, maar de wekelijkse druk om iets in te studeren beviel uiteindelijk niet en bovendien leerde ik daar niet dingen zoals het gebruik van het pedaal.

Toen ik hoorde dat Cor begon met Piano spelen met Cor, merkte ik dat dit beter bij mij paste. Je kunt oefenen wanneer het jou het beste uitkomt. Je kunt eerdere lessen steeds herhalen en via de website kun je ook aangeven welke lessen je echt voor jezelf hebt afgerond. Daardoor zie je gemakkelijk welke lessen je af en toe nog even terug moet kijken om te repeteren. Het aantal filmpjes waarin Cor alles uitlegt, voorspeelt en samen met je speelt zijn haast niet te tellen.

Omdat ik al wat pianoles had gehad besloot ik de Gevorderden Cursus te volgen. Ik kon immers altijd nog de beginnerscursus aanschaffen. Dat heb ik op enig moment dan ook gedaan, want er bleken in de beginnerscursus zoveel handige zaken te zitten, zoals vingerzettingen, pedaalgebruik en nog veel meer praktische dingen, die ik op de muziekschool nog niet had gehad.

Als ik weer naar een optreden van Cor ben geweest of weer een Facebook Live heb gezien, wil ik altijd gelijk weer even met de lessen verder. Als ik kijk wat ik van de cursus van Cor leer en wat ik geleerd heb tijdens de groepslessen op de muziekschool dan zie je dat de lessen van Cor veel meer binding hebben met de praktijk. Neem alleen maar de les over hoe je het pedaal kan gebruiken, zijn uitleg van de vingerzettingen en de keuze van de muziekstukjes die je samen met hem al snel kan spelen, dat stimuleert mij in ieder geval heel erg.

Door het voordoen, de oefening daarna en het samen spelen met Cor is het gewoon in een keer duidelijk. Na twee jaar muziekschool had ik bijvoorbeeld nog nooit van de werking van het pedaal gehoord. Bij Cor zit het in de beginnerscursus en heb je er direct wat aan.

Improviseren vind ik heel leuk en er is kort geleden zelfs een kleine cursus improviseren gratis aan de leerlingen beschikbaar gesteld op de website. Iedereen die Cor en Louis van Dijk weleens samen heeft zien/horen improviseren valt bijna van zijn stoel. Het lijkt mij geweldig om dat ook een klein beetje te kunnen.

Inmiddels heb ik mijn schoonzus ook van de voordelen van deze online pianolessen kunnen overtuigen. Zonder veel moeite, want na het bestellen van de gratis proefles was ze overtuigd dat de manier waarop het werkt en de wijze waarop Cor zijn kennis overbrengt je echt uitdagen om hierin verder te gaan. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Het belangrijkste is dat je door deze cursus goed op weg geholpen wordt, je de vele filmpjes steeds weer opnieuw kunt bekijken en de onderdelen die je beheerst als afgesloten kan kenmerken, waardoor je de moeilijke delen steeds snel kan vinden en opnieuw kan oefenen. Zelf volg ik mijn lessen door een tablet op de piano te zetten en dat werkt prima.

Ik hoop echt meer tijd vrij te kunnen maken, want het is de moeite meer dan waard om piano te kunnen spelen. Maar het gemak waarmee Cor dat doet, dat zal ik nooit bereiken en dat hoeft ook niet. Gewoon genieten als hij lekker bezig is en zorgen dat je op je eigen niveau ook lekker blijft spelen, dat is ook prima.”

Eén reactie

  1. Wat een leuk verhaal Jos!!!
    Nog een enthousiaste cursist en zo zijn er velen!
    Echt een extraatje hè die facebook-liveuitzendingen. Ik volg ze ook zoveel mogelijk. Ook tegenwoordig een leuk samenspel tussen Cor en Erik. Wat een enthousiastelingen.
    Ik wens je nog heel veel speelplezier!!