Ik ben Ans Lippus, geboren in 1945 te Haarlem en ruim dertig jaar woonachtig in Heemstede.

Ons ouderlijk gezin bestond uit tien kinderen (6 meisjes en 4 jongens) waarvan ik als nummer 8 arriveerde. De liefde voor muziek vindt hier zijn oorsprong met name door mijn vader! Er werd in ons gezin veel gezongen (voornamelijk tijdens de afwas), een uitgebreid repertoire van ouderwetse liedjes.

Mijn vader, broers en ik speelden mondharmonica op de bekende Hohnertjes en later kwamen er ook gitaren bij. We speelden slaggitaar en we begeleidden heel wat liedjes met maar 4 akkoorden. Noten lezen konden we geen van allen.

Op alle verjaardagen werd er gespeeld en gezongen.

Op een dag, toen ik 14 jaar oud was, reed ik langs de etalage van een muziekhandel waar ik een prachtige accordeon zag staan. Vanaf dat moment stapte ik telkens even af als ik weer langs de etalage reed om dit mooie instrument te bewonderen.

Stiekem hoopte ik dat ik deze ooit zelf in mijn bezit zou hebben. In zo’n groot gezin als het onze was echter weinig geld te besteden. Na enige tijd lokte ik mijn vader mee naar de etalage om het prachtige instrument te komen bewonderen. Mijn vader, die mijn passie voor muziek deelde, zei: “Laten we maar even naar binnen gaan om te horen hoe die klinkt!” En al gauw waren wij verkocht en de accordeon ook ;). Voor vierhonderd gulden!

Zo kwam ik aan mijn eerste, echte instrument. Een oude kennis van mijn vader heeft me de beginselen van het accordeonspelen bijgebracht. Zodoende begon ik noten te lezen. Mijn vader genoot zichtbaar van iedere noot die ik goed had gespeeld.

Ik heb niet zo lang les gehad. Vanaf dat moment was ik voor wat noten lezen betreft autodidact.

Ik heb een dochter (49) en een zoon (45) en twee kleinkinderen: Saleh van 22 en Caitlyn van 9. Mijn wens was om met mijn gezin een soort van familieorkestje te vormen, maar helaas taalden mijn kinderen niet naar muziekles, hoewel vooral mijn dochter wel een heel muzikaal gehoor had en hield van luisteren naar muziek. Mijn kleinkinderen daartegen hebben wel weer interesse. Mijn kleindochter Caitlyn is begonnen met de beginnerslessen van Pianospelen met Cor. Ik ben daarnaast ook taalcoach en begeleider van twee Syrische vluchtelingenmeisjes van 8 en 13 jaar, die ook erg geïnteresseerd zijn in de lessen. Ze weten inmiddels dus ook heel goed wie Cor Bakker is.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Tot mijn 65-e heb ik gewerkt als thuiszorgmanager, de laatste jaren zat ik namens mijn organisatie ook in het Loket in het kader van het WMO. Na mijn pensioen gooide ik het roer om en ben ik gaan varen als schipper op een pontje. Inmiddels ben ik als vrijwilliger werkzaam bij de Hermitage in Amsterdam op de afdeling Outsider Art en ben ik taalcoach van twee Syrische meisjes.

Behalve pianospelen wandel, zing en fiets ik graag. Ik ga daarnaast graag naar goede films, musea en theatervoorstellingen. Mijn overige hobby’s zijn schilderen, uitgaan met vriendinnen en ik vind goede sociale contacten erg belangrijk.

Waarom is pianospelen een grote passie van jou?
Pianospelen is mijn passie omdat ik er mijn gevoelens in kwijt kan en…het haalt je uit je hoofd als je teveel piekert. Bovendien is het gewoon heerlijk om muziek te maken. Het heeft mij ook door een periode heen geholpen waarin wat vervelende dingen gebeurden. Door het volgen van de lessen, maar vooral ook door te spelen kon ik mijn gedachten verzetten. Zelfs als ik niet kon slapen ging ik even achter de piano zitten. Een voordeel hierbij was dat ik een digitale piano heb met een koptelefoon waardoor ik mijn buren niet tot last was.

Hoe ben je bij Pianospelen met Cor gekomen?
Ik ben bij Pianospelen met Cor gekomen door mijn schoonzusje uit Ursem. Zij had gelezen dat Cor sinds kort online pianolessen gaf. We hebben meteen gegoogled en zo kwamen we op deze site. Ik heb gelijk een proefles aangevraagd en al gauw schreef mijn schoonzusje zich ook in. Ook werden een paar goede vriendinnen hierdoor enthousiast en iedereen is inmiddels met de beginnerscursus gestart.

Waarom heb je gekozen voor online pianolessen?
Ik heb voor online pianolessen gekozen omdat je op die manier je eigen tempo kan bepalen, maar ook omdat je de filmpjes steeds maar weer kunt herhalen! Dat heeft veel voordelen!

Welke cursus heb je gevolgd en volg je momenteel?
Ik heb de beginnerscursus gevolgd en de gevorderdencursussen 1 en 2 en het liedjespakket.

Wat heb je geleerd, wat zijn je resultaten sinds je met de cursus startte?
Ik heb beter geleerd om noten te lezen, de maatverdeling, de linkerhand te gebruiken en verschillende ritmes gebruiken. Ik heb inmiddels ook geleerd om in andere toonsoorten dan C te spelen.

Wat vond je het leukste om te leren?
Ik vond eigenlijk alles leuk, behalve de toonladders.
De toonladders oefen ik vrijwel nooit, gewoon omdat ik daar waarschijnlijk niet genoeg geduld voor heb. Tegelijkertijd weet ik ook dat het gewoon broodnodig is om je vingerzetting goed te gebruiken….maar helaas ben ik niet altijd zo verstandig en laat ik vaak de leuke dingen voorgaan.

Wat is 1 ding dat je nog heel graag wil leren in jouw pianospel?
Ik zou graag wat meer klassiek willen leren spelen en de Fly van Einaudi.
Eigenlijk wil ik gewoon alles leren spelen, zowel licht klassiek zoals woogie boogie enz. Er zitten nummers in het liedjespakket die ik nog niet heb geleerd omdat ik ze gewoon niet leuk vind, maar toch ga ik het wel proberen.
Ik wil van Cor nog wel heel graag goed woogie boogie leren spelen. Ik heb mijn kleinzoon Saleh gevraagd of hij mij bij In the mood wat kan assisteren door een beetje te improviseren. Hij heeft ook nooit les gehad maar is gewoon muzikaal.

Als je deze cursus(sen) zou aanraden aan anderen, aan wie zou je dat dan doen en wat zou je dan tegen ze zeggen?
Ik zou mensen die nog geen piano kunnen spelen aanraden om jouw cursus te volgen, omdat je het op een hele leuke, eenvoudige en goede manier uitlegt. Je hebt voldoende gelegenheid om het in je eigen tempo nog een keer terug te kijken. Het is erg leuk om samen met Cor te spelen aan het eind van iedere les. Als ik het aan mensen vertel laat ik ook altijd zien hoe zo’n les eraan toe gaat en ik vind het aanvragen van een gratis proefles echt een gouden greep! Dat moet je er vooral inhouden.

Een groot voordeel van pianospelen met Cor is dat je niet MOET en je dus ook niet achter de broek aangezeten wordt qua huiswerk, wat natuurlijk ook een valkuil kan zijn.

Caitlyn, mijn kleindochter, heeft ook een proefles aangevraagd en is lekker op een keyboard aan het oefenen. Ook mijn Syrische meisjes die ik begeleid vinden het prachtig om zo piano te leren spelen. Ze hebben helaas geen geld voor een eigen piano of keyboard, maar ze vinden het in ieder geval heerlijk om zo bezig te zijn……na alles wat ze mee hebben gemaakt. Hopelijk komt er ooit een tijd dat ze een eigen piano of keyboard kunnen aanschaffen.

Mijn wens voor de toekomst
Mijn wens is om ooit weer eens met Cor samen te spelen…..Amelie of zo en dat dan ook weer op een filmpje staat…..Ja een beetje ijdel en trots ben ik dan wel natuurlijk….
In september heb ik Cor een dagje geassisteerd op de 50 plusbeurs. Dat was ontzettend leuk! Door de filmpjes leek het alsof we elkaar al jaren kenden en natuurlijk ook door de houding van Cor! Het is gewoon een leuke spontane vent!

2 reacties

  1. Leuk stuk! Ben zelf bezig met Einaudi- fly. Prima nummer om te leren. Ritmes eigenlijk vrij simpel. Maar heel mooi nummer.

  2. Erg trots op mijn moeder 🙂 Leuk om te zien hoeveel plezier ze heeft in de pianolessen van Cor en de interactie tussen Cor en zijn leerlingen!