Ik krijg nogal wat vragen of ik goede tips heb voor mensen die piano willen leren spelen. Wat voor piano heb ik nodig, moet ik wel of niet noten leren spelen, heb ik de goede houding; kortom, ik denk dat ik je blij kan maken met de 15 tips die ik voor je uitgewerkt heb.

Waarom is pianospelen nou zo leuk?

Ik kan mij er zelf ook nog steeds over verbazen wat voor prachtige muziek je kunt halen uit de piano, eigenlijk ook niet meer dan een kist met wat snaren. En is het nou zo moeilijk? Ja, sommige pianomuziek is best moeilijk en vergt studie. Maar de piano kan ook lief zijn, en warm, en makkelijk. En zijn machtige geluid is er voor iedereen die er achter gaat zitten en er op speelt en ernaar luistert.


De eerste keer dat ik iemand een piano hoorde bespelen was op de lagere school. Ik herinner het me nog precies. De andere kinderen waren buiten aan het spelen want het was ons speelkwartier maar ik stond stiekem te luisteren naar meester De Wit die zijn eigen pianolessen oefende op de oude zwarte piano in ons leslokaal. Wat een magisch moment was dat!


Later liet hij mij ook af en toe eens wat proberen op de piano en toen was ik echt helemaal verkocht. Hij vond dat ik wel talent had en raadde mijn ouders tijdens een ouderavond aan mij pianoles te laten nemen. Die zagen dat niet meteen zo zitten. “Hij heeft ook postzegels en sigarenbandjes verzameld, maar hij maakt nooit iets af,” zei mijn vader. Nee, ik kom niet uit een erg muzikaal gezin.


Mijn ouders hebben me wel een melodica cadeau gedaan, zo’n blaaspiano. Daar heb ik heel wat uurtjes mijn longen op leeg geblazen en als ik duizelig werd liet ik mijn moeder blazen zodat ik lekker door kon spelen. Ik denk dat mijn vader medelijden had met mijn moeder want uiteindelijk zijn ze toch gezwicht en kwam er een oude piano in huis.

A Cor_piano

Deze foto heeft mijn vader gemaakt op de eerste dag dat de piano bij ons thuis kwam, ik was hier 11 jaar oud. Ondertussen was ik een groot fan geworden van pianist Louis van Dijk. Ik kocht van mijn beetje zakgeld al zijn platen en probeerde dat op mijn gehoor noot voor noot na te spelen. Nu ik erover nadenk heeft hij ervoor gezorgd dat ik naar het het Conservatorium in Amsterdam ben gegaan. Inmiddels ben ik heel wat jaren verder en veel muzikale ervaring rijker en vind ik het erg leuk om de kennis die ik de in de loop der jaren op deed door te geven aan zoveel mogelijk mensen. Waarom? Om iedereen enthousiast te krijgen voor het mooiste instrument dat er is: de piano.

TIPS

Tip 1 Zorg voor een goed instrument
Dat kan een gewone piano zijn, of een keyboard of digitale piano. Belangrijk is dat je instrument aanslaggevoelig is en een ‘sustainpedaal’ heeft (dat wordt in de cursus behandeld). Alsjeblieft geen keyboardjes met hele kleine kindertoetsjes; zelfs voor kleuters is dit té kinderachtig!

Tip 2 Stemmen !
Wanneer je een akoestische piano hebt laat hem dan op tijd stemmen. Een valse piano klinkt slecht en dat is erg demotiverend. Dit geldt helaas ook voor mensen die voor het eerst in hun leven in contact komen met een blokfluit…best een lastig instrument en daarom klinkt het altijd in eerste instantie verschrikkelijk en zorgt er voor dat je de rest van je leven geen instrument meer wilt aanpakken.

Tip 3 Houding
Denk aan je houding: een rechte rug en de knieën in een hoek van 90 graden, anders houd je het niet lang vol. Een verkeerde houding zorgt er ook voor dat je allerlei kwaaltjes kunt krijgen zoals rugpijn, spierpijn, stijve nek…enz…bijna alles? Nou ja, aambeien waarschijnlijk niet. In de gratis proefles besteed ik veel aandacht aan houding en leer je de eerste beginselen van het pianospelen.

Je kunt je hier aanmelden: Klik hier!

Tip 4 Nagels knippen
Zorg dat je nagels niet te lang zijn, anders gaan ze hinderlijk tikken op de toetsen. Tenzij je tapdance geluiden leuk vindt tijdens je spel natuurlijk…maar ik ben er eerlijk gezegd nog nooit een tegen gekomen en als je nagels onverhoopt zouden breken zijn de rapen helemaal gaar. Kort knippen dus die handel!

Tip 5 Luister naar muziek
Luister naar zoveel mogelijk verschillende soorten pianomuziek, van jazz
tot klassiek. Doe op deze manier inspiratie op en bepaal wat je het mooist vindt op de piano. Op Spotify kun je werkelijke bijna alle muziek vinden en afspelen die er maar is. Maar ook op Youtube kun je massa’s prachtige muziek vinden…

Tip 6 Warming up
Warm voor het spelen je spieren een beetje op, hiervoor worden verschillende oefeningen in mijn online pianolessen behandeld..Te veel oefenen of spelen met koude spieren is heel slecht. Je gaat ook niet direct racen met een auto met koude motor…dan kun je grote reparaties verwachten. Dus rustig aan en denk als een balletdanser; zij warmen ook altijd hun spieren op voordat er gedanst wordt.

Tip 7 Naspelen
Probeer liedjes op je gehoor na te spelen. Hiermee train je heel erg goed je muzikaal gehoor. Het lijkt soms moeilijk maar je kunt toch ook iemand anders napraten? Ik zie muziek gewoon als een taal die je kunt schrijven, spreken (spelen), lezen (noten), zelf bedenken (improviseren) en napraten (op je gehoor naspelen). Probeer het maar eens en je zult zien dat het best wel te doen is!

Tip 8 De metronoom
Koop of download een metronoom. Dit gaat je heel erg goed helpen met tellen. Dat is enorm belangrijk in de muziek. Je kunt zelfs al GRATIS een metronoom downloaden via een app-store. Dus het argument dat het te duur zou zijn gaat hier gelukkig niet op. Ik heb het hulpmiddel al vanaf mijn eerste pianolessen gebruikt (in het stenen tijdperk) en tot op de dag van vandaag gebruik ik het nog steeds! Dus aanschaffen die handel!

Tip 9 Teveel is niet goed..
Loop niet te hard van stapel, oefening baart kunst. Van teveel oefenen kun
je kramp krijgen. Dan moet je stoppen. Als je niet op tijd stopt bij kramp krijg je zogenaamde overbelasting in je spieren en dit kan tot vervelende ontstekingen leiden. Ik heb het een keer gehad en dat wens je je ergste vijand niet hoor…dus rustig aan, dan houd je het het langste vol.

Tip 10 van 8 tot 88 jaar
Je bent nooit te oud om te leren, dat geldt zeker voor piano spelen. Ik heb zelfs een leerling van 88 jaar die mijn pianolessen volgt. Iedereen kan piano leren spelen, van jong tot oud. Mijn jongste leerlingen zijn een tweeling van 10 jaar en van hun moeder hoorde ik dat ze de cursus zo leuk vinden dat ze bijna dagelijks ruzie maken over wie er mag “Cor Bakkeren” (genomineerd voor woord van het jaar!)

Ben je nù al zo enthousiast geworden van deze tips dat je direct wilt gaan pianospelen en één van mijn cursussen wilt aanschaffen klik dan hier om ons volledige aanbod te bekijken.

Tip 11 Schoeisel
Zorg voor makkelijke schoenen als je piano speelt. Hoge hakken of puntschoenen zijn erg onhandig bij het pedaalgebruik. Dit lijkt natuurlijk een open deur maar ik heb het wel eens gehad hoor…met hoge hakken Cor?…nee, natuurlijk niet! Maar wel met té gladde, té hippe puntschoenen welke constant weggleden van de pedalen tijdens een belangrijk concert. Heb zelden zulke benauwde momenten beleefd tijdens een optreden…dat gebeurt me dus nooit meer!

Tip 12 Muziek maken met anderen
Ga samen met anderen muziek maken, je inspireert elkaar en samen spelen is een van de leukste dingen die er bestaat. Of het nou samen met iemand op de piano is, of dat je een zanger of zangeres begeleidt of dat je met een heel bandje/orkest samenspeelt; je zult merken dat het echt een geweldige belevenis is om samen met éen ding, éen muziekstuk bezig te zijn.

Tip 13 Oefenen
Je kunt op tafel oefenen, je hebt geen toetsen nodig. Kijk uit dat je omgeving niet gek van je wordt. Het werd en wordt mij altijd verweten dat ik steeds maar zit te tikken op van alles en nog wat. Maar ja, het gaat eigenlijk vanzelf en je traint je vingers en ritmegevoel onwillekeurig op de meest gekke momenten. Pas op, ook hier geldt weer dat je het niet te veel en te vaak moet doen want voor je het weet halen de mannen met de witte jassen je op!

Tip 14 Speel met gevoel
Mijn moeder riep het vroeger al toen ik als kind mijn lesje studeerde: “met gevoel!” Muziek maken is niet iets mechanisch. Ik ben mijn moeder eeuwig dankbaar voor die raad. Zelfs een eenvoudige, saaie oefening of toonladder kun je met gevoel spelen. Je zult merken dat je overal, hoe eenvoudig ook, muziek van kunt maken zolang je je het maar bewust bent.

Tip 15
Okay, beloofd, dit is voorlopig de laatste tip van mij maar misschien ook wel de meest waardevolle hahaha want als je mij nu eens in levende lijve aan het pianospelen wilt zien kom dan eens bij één van mijn concerten kijken. Ik vind het namelijk altijd erg leuk om mijn (aspirant) leerlingen te ontmoeten. Dus wie weet tot ziens!

Veel speelplezier!

11 reacties

 1. Ik ga volledig akkoord dat het echt belangrijk is om met gevoel te spelen omdat alleen dan kan je de muziek voelen en je motivatie zal groeien! Ook vind ik het heel nuttig als je de muziek speelt waarin je geïnteresseerd bent – favoriete composities, liedjes, etc. Ik ben 35 en toen ik een kind was zat ik op de muziekschool. Nu is het tijd om mijn skills te checken 😉

 2. Hoi Cor,

  bedankt voor de tips. Zelf speel ik orgel en beginnend pianist, Maar het valt me eigenlijk best tegen dat het zo zwaar is, Maar met deze tips kan ik wel zeker verder.

  gr Vilmar

 3. beste Cor,

  hoe kun je zien of je kind talent heeft voor piano spelen?
  als ze bv iets ziet en meteen kan naspelen, of snel daarna, is dat talent? Ik kon dat vroeger namelijk niet… en mijn andere kind ook niet…
  Ze kan ook alles wat ze geleerd heeft , uit haar hoofd blijven spelen en de toetsen kan ze feilloos vinden, zonder te zoeken…
  maar , ze wil niet op les. En een aziatische drilmethode zien we niet zo zitten, alhoewel, motivatie zich juist kan ontwikkelen na progressie.
  Heb jij tips , hoe je talent kan ontdekken?
  heb het gevoel, dat de motoriek wel goed zit.

 4. Beste Pim,

  De druk, zoals jij die noemt van mijn cursus valt echt reuze mee hoor. Ik ben er juist vanuit gegaan dat je het helemaal in je eigen tijd en tempo kunt volgen..zodat je juist geen stress voelt ten opzichte van een leraar die dingen van je verwacht. Ik krijg gelukkig heel veel positieve reacties juist op dit gegeven.
  Verder leer je bij de juiste vingerzettingen van de verschillende toonladders zodat je je daar ook geen zorgen meer over hoeft te maken…kortom….nou ja, aan jou de keuze natuurlijk!

  In ieder geval veel succes en wie weet zie ik je toch nog eens in de cursus!

  Hgr Cor

 5. heb ook een keyboard gekocht bij de lidl, een yamaha f50 en doe nu een zelfstudie, dat vind ik veel prettiger dan de druk van een cursus. Ik heb de discipline ook wel om iedere dag te oefenen en zoek veel op youtube.
  Het lastigste vind ik de vingerzetting, wanneer moet een vinger opeens een andere noot spelen. Ik leer het eerst van bladmuziek en dan uit het hoofd.
  Zou graag Satie willen kunnen spelen, maar dat is veel moeilijker dan ik dacht zeg! gnym. nr 1 en gnoss. nr 1 , prachtig. Klinkt eenvoudig maar doe het maar eens als beginner.

 6. Ik ben bezig met Yesterday uit het Liedjespakket. Ik mis de vingerzetting. En eigenlijk ook de akkoorden voor de linkerhand.

 7. Ik speel het stuk van Pachelbel / hm transcriptiom.
  Een moeilijke versie : het kost mij veel
  Moeite, maar ik vind het prachtig. De eerste pagina zit erin na verl studeren. Is het niet raadzaam om zo, n moeilijk stuk te spelen waar ik echt op moet ploeteren?? Speel 4 jr nu

 8. Beste Jeanne,

  Wat jammer inderdaad van dat te kleine keyboard. Ik raad meestal toch een digitale piano aan met 88 toetsen. Ik weet dat ook al zijn ze relatief niet zo duur (ze beginnen al nieuw bij zo’n 450,-) kan ik me voorstellen dat dat toch weer een hele uitgave is. Je zou ook eens op marktplaats kunnen kijken…daar zijn ook wel koopjes te vinden hoor. In mijn cursus leer ik je ook zeker van bladmuziek te spelen maar ik vind het ook erg belangrijk dat mijn leerlingen een beetje leren improviseren en muziek op hun gehoor kunnen maken.
  Ok Jeanne, veel succes en veel speelplezier gewenst!

  Hgr Cor

 9. Een keyboard had ik gekocht bij de lidle. Waar ik niet aan dacht is het aantal toetsen.
  Het zijn er te weinig en ik kan er niets mee. Natuurlijk stom van mezelf. Nu staat dat ding daar. Daarom ben ik gestopt na de eerste cursus. Maar ook door wat tijdgebrek Wel vind ik het leuk. Ook zou ik liever van bladmuziek willen spelen.. Dat vind ik makkelijker om te leren. Verder vind ik het heel leuk. Groetjes Jeanne Bos

 10. hoi Cor

  Ik vond het jammer dat ik niet bij de masterclass aanwezig kon zijn. Een aantal dagen per week oefen ik ondanks behoorlijk wat weerstand vanuit het gezin. En dan heb ik nog een electronische piano aangeschaft. Onze dochters zijn 13 en 16 en daar heeft het denk ik mee te maken