Vraag & Antwoord

EN CONTACT

Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Klik op een vraag voor het antwoord. Onderaan zie je hoe je ons kunt mailen.

U heeft een computer, laptop, tablet of smartphone nodig om op deze website in te loggen en de lesvideo’s te bekijken. De bladmuziek kan worden bekeken, gedownload en/of geprint.

Je krijgt les van Cor Bakker, voor wie hem kent – hij is wellicht wel de bekendste pianist van Nederland – meer dan voldoende om onze pianolessen te onderscheiden van de rest. Maar wellicht ken je hem nog niet; Cor is een zeer bekende pianist – behalve voor jou dan, dus dat moet je dan maar even van ons aannemen 🙂  – met een uniek hoog opleidingsniveau en een uniek grote en brede praktijkervaring. In vrijwel alle muziekstijlen.

Het gevaar is dat het allemaal overdreven gaat klinken, maar het is waar… er is meer uniek! Cor is namelijk ook uniek bedreven in niet alleen lesgeven (privé & conservatorium) maar ook in het presenteren (eigen radio- en tv-programma’s). En dat is wel zo prettig als je videolessen presenteert.

Gelukkig is Cor ook nog winnaar van diverse prestigieuze prijzen en onderscheidingen. Dan hoor je het ook eens van een ander 🙂 En Cor is Ridder in de Orde van Oranje Nassau omdat hij volgens het Kapittel “als een inspirerend voorbeeld geldt voor jonge pianisten en muzikanten”. 

Afijn, een hele lijst. Maar je staat dan ook op het punt allerlei dingen van een leraar voor waar aan te gaan nemen. Dan is het toch wel fijn te weten dat jouw leraar weet waarover die het heeft. Bewezen. En dat je betaalbaar in je eigen huis, tijd en tempo van zo iemand les kunt krijgen is bijzonder.

Een leuk recent interview met Cor uit de NH serie ‘Iconen’ zie je hier!

1. Je krijgt les van Cor Bakker, wellicht wel de bekendste pianist van Nederland. Maar voor wie hem niet kent; kijk even hierboven bij de vraag ‘Wie is Cor Bakker’.

2. Onze cursussen zijn gemaakt met 1 doel voor ogen en dat is dat ze je – op de leukste maar vooral ook meest effectieve manier – leren echt piano te spelen. En met echt bedoelen we met 2 handen van noten. Zoals je in privéles of op de muziekschool piano leert spelen. Lijkt voor de hand liggend, maar is uniek. Vrijwel alle online pianolessen leren je een soort keyboard manier van spelen. Dat klinkt nooit als echte pianomuziek en echte piano bladmuziek kun je dan niet eens spelen. Hier lees je alles over de impact van niet echte pianolessen. In het kort: wil je piano leren spelen? Neem dan echte pianolessen.

3. Bij ons leer je dus echt piano spelen. En alleen dan kun je ook ‘shoppen’ voor echte piano bladmuziek van jouw favoriete liedjes (op jouw niveau) en die ook nog eens volledig zelfstandig instuderen. Vrijheid. Power! Je bent dan namelijk niet meer afhankelijk van welke liedjes wij aanbieden.

4. Je kunt vrijwel elk lied in onze lessen samen spelen met Cor. En vaak ook met een orkestband. We hebben zelfs orkestbanden met Cor’s eigen trio en strijkers van het Metropole Orkest voor je in de Droompakketten.

5. Je kunt elke dag van de week vragen stellen aan onze support. Je krijgt doorgaans – zeker tijdens kantooruren – binnen minuten al antwoord. Waar veel anderen een forum bieden voor je vragen – waar je ‘geholpen’ wordt door mede-cursisten waardoor je maar moet gokken of je wel een echt goed antwoord krijgt en wanneer – krijg je bij ons supersnel antwoord van een professionele pianist waar Cor zelf al jaren fan van is. Inmiddels heeft Cor hem weten te strikken en is hij – Erik van der Luijt – een onmisbare schakel in ons team. En degene met wie Cor al het lesmateriaal ontwikkelt. Hij is er voor jou; mocht je vragen hebben.

Voor de Beginnerscursussen is zelfs een eenvoudig keyboard met minimaal 49 toetsen (wit en zwart in totaal) voldoende. Een sustainpedaal erbij is wel fijn. Een ‘aanslag gevoelig’ keyboard met minimaal 61 toetsen is al fijner. Een ‘gewogen’ toetsenbord in een digitale of akoestische piano of vleugel is natuurlijk ideaal.  Voor alles over je keuze voor een instrument klik hier

Welke metronoom heb je nodig c.q. is het beste?

Nodig heb je het niet per se. Maar het is een fijn hulpmiddel.

Welke is vooral een kwestie van smaak.

  • Ouderwetse ‘slinger’ metronooms hebben geen stroom nodig.
  • Digitale metronooms gaan op batterijen maar zijn makkelijker in te stellen.
  • Een app op een smartphone of tablet is goedkoop of zelfs gratis (maar dan meestal met reclame) maar ook iets meer gedoe.
  • Vrijwel alle keyboards en digitale piano’s hebben een ingebouwde metronoom.

Bekijk het niveau van onze cursussen (klik op ‘Lesaanbod’ in het menu bovenaan de website) om te bepalen welke cursus of cursussen bij je niveau zouden kunnen passen.

Kun je nog helemaal geen noten lezen dan is de Beginnerscursus 1 voor jou. Kun je al noten lezen, ook al is het van 1 balk, dan kun je de Beginnerscursus 1 sowieso overslaan.

Bij twijfel tussen 2 cursussen:  kies de moeilijkste optie. ‘Te moeilijk’ kom je sneller achter dan ’te makkelijk’ en binnen 14 dagen kun je kosteloos ruilen.

Voor meer info over elke van onze cursussen of pakketten klik je in het keuzemenu bovenaan onze website op de tekst ‘Lesaanbod’. Klik vervolgens bij elk ervan op ‘Info’ om meer te weten te komen over de inhoud ervan.

Uit hoeveel lessen een cursus bestaat is de meest gestelde vraag. Omdat we allemaal graag waar voor ons geld willen. Logisch, dus die vraag wordt hier eerst beantwoord.

Allereerst: niet ‘hoeveel’, maar ‘hoe goed, leuk en effectief’ is waar we ons op richten. Maar in de praktijk betekent het dat elk van onze beginners- en gevorderden cursussen uit gemiddeld 75 lessen met in totaal gemiddeld 4,5 uur aan video bestaan. Met 5 á 6 liedjes die we gebruiken om de lesstof van ongeveer anderhalf jaar reguliere lessen (privéles of muziekschool) te behandelen.

Gemiddeld doen cursisten met gemiddeld talent die een gemiddelde hoeveelheid oefenen (20 minuten per dag) met gemiddelde concentratie…

1 jaar over 1 cursus of pakket.

Niet vreemd; want daar zijn ze op gemaakt. Dat betekent dus ook dat sommigen er slechts een half jaar over doen, anderen bijna 2 jaar. Oefen je bijna nooit dan kun je je hele leven met een cursus of pakket doen 🙂

En het betekent dus ook dat je met onze lessen gemiddeld zo’n 33% sneller vooruitgang kunt boeken (lesstof van 1,5 jaar in 1 jaar) dan via reguliere lessen (privé of muziekschool). Dat komt vooral doordat je niet hoeft te wachten op een volgende les en je een les zo vaak terug kunt zien als je wilt, zodat je gelijk weer door kunt  – je moet de stof nog wel oefenen natuurlijk.

Mocht je toch nog vragen hebben dan kun je die direct stellen aan onze support. Ook daarmee hoef je niet te wachten tot de volgende les zoals bij reguliere lessen.

Bij ons krijg je onbeperkt toegang.

Wat anderen wellicht ‘levenslang’ noemen. Maar omdat die term klinkt als een straf en misleidend is gebruiken we die niet. ‘Levenslang toegang’ betekent namelijk niet ’toegang zolang jij leeft’ (geen bedrijf kan garanderen dan nog te bestaan c.q. te kunnen leveren) maar ’toegang zolang het bedrijf ‘leeft”.

Voor de gemiddelde cursist is 2 jaar per cursus of pakket overigens meer dan voldoende en geeft al genoeg ruimte voor eventualiteiten (zie hierboven het antwoord op de vraag “Inhoud cursus?”).

Kortom: je hoeft niet te haasten. Ga uit van sowieso een paar jaar (3 tot 5 bijvoorbeeld) de tijd, dan is meer mooi meegenomen. Eenmaal de lessen en/of liedjes onder de knie ben je na een tijdje echt wel weer toe aan iets nieuws. Dat is menselijk 🙂

Leuk idee! Omdat het account altijd op naam en mailadres van de persoon in kwestie moet komen en deze daar direct (!) via mail van op de hoogte wordt gesteld (i.v.m. factuur en inlog gegevens) is het even opletten om niet de verrassing te breken.

Zelf een cadeaukaart maken is wellicht het beste. Hoe dan ook, als je het een verrassing wilt houden: eerst vertellen, dan pas bestellen!

Rechts-bovenaan elke pagina (behalve de startpagina zelf) op onze website staat de knop START. Klik daarop om naar je startpagina te gaan. Na inloggen vind je op die pagina je pianolessen.

De lessen zijn te volgen op elk apparaat waarop je deze website kunt bezoeken en filmpjes bekijken (als test staat hieronder een voorbeeld filmpje). Een desktop computer (dus ook een iMac), laptop (dus ook MacBook), tablet (dus ook iPad) en smartphone (dus ook iPhone).

Er zit natuurlijk bladmuziek bij onze online pianolessen. In de vorm van PDF-files.

We verkopen/verstrekken echter geen losse bladmuziek (ook niet gebundeld overigens). 

In de cursussen vind je een knop voor alle bladmuziek in de allereerste les. In de pakketten bij elk liedje apart.

De bladmuziek bij onze lessen kun je downloaden, bekijken en/of printen. Voor dat laatste is een printer – of iemand die het voor je kan printen, of ergens waar je kunt printen, een bibliotheek of copyshop bijv. – dus een vereiste.

Geen geluid of te zacht? Check de volumeregelaar van uw apparaat en check rechtsonder in de video (soms moet je deze even pauzeren om het te zien) het icoontje van de luidspreker. Klik op het icoontje (hoe het er ook uit ziet) om het volume aan te passen.

Pas de afspeelsnelheid van een video aan door rechtsonder in de video (verschijnt soms pas na ‘hoveren’ of pauzeren’) op het ‘wieltje’ icoon (instellingen icoon) te klikken en vervolgens op ‘SPEED’. De toonhoogte blijft gelijk en dus kloppen met jouw piano en de bladmuziek.

Zie je alleen maar een zwart beeld? Eventueel met een tekst erin, wat voor tekst dan ook?

De pagina verversen (opnieuw laden) verhelpt dit meestal direct. Heel soms lukt het pas na 2 of meer keren.

Stopt de video regelmatig of hapert die? Klik rechtsonder in de video op het wieltje icoon (verschijnt soms pas als je met je muis of vinger over de video beweegt of deze aantikt) en kies een lager getal – een lagere kwaliteit die makkelijker laadt.

Om met de orkestbanden mee te spelen wordt meestal een laptop, smartphone of tablet gebruikt. Anderen hebben een piano, digitale piano of keyboard in de buurt van hun computer.

Veel mensen gebruiken echter ofwel bluetooth luidsprekers ofwel een snoertje vanuit de koptelefoon uitgang naar een versterker met luidsprekers.

Weer anderen doen een koptelefoon losjes of half op. Zo hoor je de orkestband via de koptelefoon en toch ook je piano. Sommige keyboards en elektrische piano’s hebben een AUX aansluiting waar mensen via een kabeltje hun smartphone, tablet, laptop of computer op aansluiten.

Er zijn mensen die een klein mengpaneel gebruiken waarop zowel de elektrische piano of keyboard en een smartphone, tablet, laptop of computer kunnen worden aangesloten. En sluiten dan hun koptelefoon of speaker op dat mengpaneel aan.

Als iets het niet goed doet op een website is super irritant natuurlijk. Negen van de tien keer is het echter niet iets met onze website maar iets op jouw apparaat of in je browser. En dat is doorgaans makkelijk en snel op te lossen. Oude dingen die nog in het geheugen staan. Of een update die een conflict oplevert, of noodzakelijke update die nog niet is uitgevoerd. Of een tijdelijke internet-storing bijvoorbeeld.

De pagina verversen (opnieuw laden) of je browser of het apparaat en/of de modem herstarten lost meer dan 90% van dit soort dingen op. Of kijken of er updates zijn die je nog moet uitvoeren.

Geprobeerd en het helpt niet? Zie hieronder hoe je contact met ons opneemt.

Andere Vraag? Mail support@pianospelenmetcor.nl Heb je al een account bij ons, vermeld dan je gebruikersnaam. Gaat de vraag over één van je lessen vermeld dan (mits van toepassing): naam cursus of pakket, modulenummer, lesnummer en eventueel zelfs het tijdstip van een gebeurtenis in een video waar je vraag over gaat.