Neoklassiek

(op 'de dag van de piano')

Bovenstaand filmpje gaat grotendeels over ‘neoklassieke muziek’. Dat zegt je wellicht niet direct iets. Maar Ludovico Einaudi of Joep Beving waarschijnlijk wel.

Neoklassiek is op dit moment razend populair. Zo gek is dat niet. Want het zijn roerige tijden waarin je wel wat rust kunt gebruiken. Tijden vol conficten ook. En neoklassiek gaat die nou juist uit de weg.

De basis voor neoklassieke pianomuziek is eigenlijk gelegd door componisten als Frédéric Chopin maar vooral ook Erik Satie. Satie noemde het zelf ‘muzikaal behang’. Makkelijk om naar te luisteren. Niet storend zeg maar.

Neoklassieke pianomuziek is doorgaans ook een stuk makkelijker te leren spelen dan ‘de echte’ klassieke pianowerken. En het is ook één van de makkelijkste stijlen om in te leren improviseren: zonder noten ter plekke zelf iets verzinnen. 

Zowel de Beginnerscursus 2 als Gevorderdencursus 1 van ‘Piano spelen met Cor’ (de website waarop je nu bent en waar je online pianolessen van Cor Bakker kunt volgen) bevatten stukken in de neoklassieke stijl.

En alles om te leren improviseren – in welke stijl dan ook – vind je in onze cursussen ‘Spelen met akkoorden 1 en 2’. Of neoklassiek nou wel of niet jouw favoriete stijl is; kruip lekker achter die zwart-witte toetsen en verlies jezelf in de magische wereld van pianomuziek. 

Geen idee wat te doen? Kijk dan even hier bij ons lesaanbod