Digitale piano kopen: waar moet je op letten?

Je wilt piano leren spelen, of je kunt het al, en wilt in huis kunnen spelen wanneer en zoveel je maar wilt, zonder anderen tot last te zijn. Dan is een digitale piano ideaal.

Je kunt het volume van de piano regelen en dus super zacht spelen. Of zelfs met een koptelefoon op spelen, zodat niemand hoort wat je doet (op het ‘geratel’ van de toetsen zelf na). Een voordeel als je nog wat onzeker bent over de kwaliteit van je spel. Maar ook omdat je wanneer je oefent dingen veel moet herhalen, en je daar niemand anders lastig mee wilt vallen.

Bovendien is een digitale piano altijd ‘perfect’ gestemd.

Goed, je wilt dus een digitale piano kopen, maar waar moet je nou precies op letten? Hieronder een handige checklist. Natuurlijk zijn er bepaalde merken met een goede naam, zoals Yamaha en Roland, maar ook minder bekende merken als Casio en Kawai maken enkele goede digitale piano’s, afhankelijk van de prijsklasse.

Er is een duidelijk verband tussen prijs en kwaliteit, maar ook met een kleiner budget kun je een goede digitale piano kopen. Alleen het aantal (extra) functies zal beperkt zijn. Toch zijn een aantal functies en eigenschappen heel belangrijk voor de speelervaring. Vandaar deze checklist.

  1. Check of er wel echt een koptelefoonaansluiting op zit. Waarschijnlijk wel, maar je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Ook is het goed te weten of het ‘een kleine’ (ook wel 3.5 mm genoemd) of een reguliere jack-aansluiting betreft. Dan weet je of jouw koptelefoon er direct op past, of je een verloopstekker nodig hebt. Of – wanneer je nog een koptelefoon moet aanschaffen – weet je gelijk wat voor soort stekkertje die koptelefoon zou moeten hebben. Gelukkig zijn er altijd verloopstekkers te koop, maar als het niet nodig is, is het weer 1 ding minder waar je je druk over hoeft te maken.
  2. Check of er luidsprekers in de piano zijn ingebouwd. Lang niet alle digitale piano’s hebben dat namelijk. Zogenaamde ‘stage piano’s’ vaak niet. En dat zou betekenen dat je dan losse speakers met versterking nodig hebt om het geluid zonder koptelefoon te kunnen horen. Niet handig, en bovendien kunnen niet alle ‘gewone’ luidsprekers de enorme dynamiek van een piano goed aan.
  3. Check of er een muziekstandaard bij de piano wordt geleverd. Niet zo’n los model ‘die op z’n eigen pootjes staat’, maar een muziekstandaard die vast zit aan, of vast klikt op, de digitale piano. Niets zo irritant als geen goede plek voor je bladmuziek.
  4. Check wat voor toetsen de digitale piano heeft. Gewogen toetsen zijn het meest als een ‘echte’ (akoestische) piano. Semi-gewogen is al wat minder als een echte piano en niet gewogen toetsen zitten meestal op keyboards en synthesizers. Niets mis mee om de allereerste beginselen op te leren. Maar als je echt wilt leren piano spelen zijn semi-gewogen toetsen al een stuk beter en gewogen toetsen ideaal. Je voelt dan namelijk een ‘natuurlijke’ tegendruk wanneer je de toetsen aanslaat. Net zoals je die krijgt van het mechaniek in een akoestische piano.
  5. Check of de digitale piano ‘aanslaggevoelig‘ is. Heel belangrijk (essentieel eigenlijk om echt piano te leren spelen – behalve bij het allereerste begin) en meestal het geval – uitgezonderd de allergoedkoopste modellen. ‘Aanslaggevoelig’ betekent dat hoe zachter je een toets aanslaat hoe zachter het geluid is dat je zult voortbrengen. En hoe harder je een toets aanslaat hoe harder het geluid is dat je zult voortbrengen. Net als bij een akoestische piano. De aanslaggevoeligheid van een toetsenbord wordt meestal uitgedrukt in ‘stappen’ (gradaties, schakeringen). Hoe meer stappen, hoe ‘gevoeliger’. En dus beter c.q. echter.
  6. Check of de digitale piano op batterijen werkt of gewoon met een stekker in het stopcontact (of beiden). Op batterijen is niet handig (tenzij je alleen onderweg/buiten wilt spelen). Bovendien zal een digitale piano op batterijen niet al te goed zijn. Voor goede functionaliteit is meer stroom nodig. Stroom voor de luidsprekers, en voor de ‘computer’ die jouw toetsaanslag moet omzetten in een realistisch pianogeluid.
  7. Check of de digitale piano geleverd wordt met een standaard c.q. onderstel. Want anders ga je toch iets nodig hebben om de digitale piano op te zetten. Losse in hoogte verstelbare onderstellen (piano/keyboard standaards) zijn niet heel duur, maar toch een handig iets om op te letten bij aanschaf. Een los onderstel maakt verplaatsen handiger. Een vast onderstel maakt het geheel stabieler (prettig!) en ziet er ‘mooier’ uit.
  8. Check of er een voetpedaal (sustain pedaal) wordt meegeleverd. Essentieel om echt piano te leren spelen. Digitale piano’s met een vast onderstel hebben vaak twee of zelfs drie pedalen (waarvan de meest rechtse het sustain pedaal is). Sustain pedalen zijn los te koop, maar dan moet je weer weten of het pedaal past bij jouw model digitale piano.
  9. Check welke geluiden er in de digitale piano gekozen kunnen worden. Dit is een kwestie van voorkeur, maar sommige digitale piano’s hebben heel veel verschillende soorten geluiden, en niet alleen pianogeluiden. Dat kun je leuk vinden, maar kan soms ook verwarrend zijn voor sommige mensen.
  10. Check hoeveel fysieke knoppen er op de digitale piano zitten. Sommige digitale piano’s hebben heel weinig knoppen om functies te bedienen. Zoals het volume, de helderheid van het geluid, het soort geluid, etc. Dit betekent niet altijd dat je die functies niet kunt bedienen, maar meestal vereist dat dan de gebruiksaanwijzing en een bepaalde knop/toets combinatie. Afhankelijk van je voorkeur kan het fijn zijn heel veel fysieke knoppen te hebben zodat je heel veel functies direct kan bedienen. Anderen geven de voorkeur aan slechts een paar knoppen, voor volume en een paar verschillende geluiden bijvoorbeeld. In ieder geval iets om bewust van te zijn.

Tenslotte: check – wanneer je een model hebt gevonden in jouw prijsklasse – altijd even wat je net iets goedkoper en net iets duurder zou kunnen krijgen als alternatief. Soms kun je wat goedkoper toch alles vinden wat je belangrijk vindt. Soms kun je net iets duurder iets krijgen waar je eigenlijk veel blijer van wordt. Belangrijk, want een beetje redelijke digitale piano gaat meestal zo’n 10 tot 15 jaar mee.

En je gaat tenslotte piano spelen om er blij van te worden!