Vragen?

Vind hieronder antwoord op de meest gestelde vragen. Klik op een vraag of onderwerp om het antwoord te zien.

Staat jouw vraag er niet bij? Onderaan deze pagina zie je hoe je contact kunt opnemen.

ONZE LESSEN

Ja… de zithouding en techniek controleren kan niet bij online lessen. Toch? Niemand ziet hoe jij het doet tenslotte.

En best veel mensen twijfelen daardoor om met online lessen te beginnen. Terecht? Nee. Dus die angel halen we hier gelijk maar even eruit.

Of je nou privé, op de muziekschool of online les hebt, wanneer jij thuis aan het oefenen bent – en als het goed is is dat veel meer tijd dan dat je les hebt – kijkt er in alle gevallen niemand mee over je schouder. Hoe weet jij dan of je het goed doet?

Vrijwel iedereen werkt of ontspant uren per dag met een smartphone, tablet of laptop in de hand – of zit op een burostoel achter een desktop computer – en typt er vrolijk op los. Meestal zonder typ-opleiding.

Iedereen weet dat als je niet een beetje ‘netjes’ rechtop zit en niet ontspant maar er krampachtig bij zit er bij langdurig in die houding zitten pijntjes kunnen ontstaan. Het is aan jou om daar op te letten. En dat vinden we geen probleem. 

Natuurlijk besteedt Cor hier in zijn lessen aandacht aan. Maar we doen het ook even hier. Zodat je ‘het grote geheim’ kunt zien. Net als bij typen is ook de basishouding voor piano spelen geen abracadabra. Het is gewoon ontspannen rechtop zitten. Zie afbeelding.

pianospelenmetcor.nl

Om je onderarmen in een hoek van iets van 90 graden ten opzichte van je bovenlijf te kunnen hebben (oftewel je bovenlijf is verticaal, je onderarmen en bovenbenen bij voorkeur vrijwel horizontaal) moet je stoel of kruk de juiste hoogte hebben. 

Niet te ver van de piano af gaan zitten. Je wilt niet te ver moeten ‘reiken’ naar de toetsen. Zorg dat je armen ontspannen naast je lijf kunnen blijven hangen. De figuur in de afbeelding zou wellicht beter iets dichter bij de toetsen kunnen zitten, maar misschien heeft deze lange benen en passen die anders niet goed onder de toetsen.

Want elk lijf is anders. De verhoudingen kunnen enorm verschillen en alleen daardoor al zit niemand precies hetzelfde achter een piano. Dus maak gerust kleine aanpassingen aan deze basishouding zodat jij voelt dat je lekker ontspannen zit. Want daar gaat het om. 

Oh ja, je handen en vingers? Gewoon zoals ze in ontspannen houding zijn. Dan zijn ze dus vanzelf licht gebogen. Ontspannen. Maar niet slap (want dan ‘stort alles in’). Dat is ‘het geheim’. En dat geldt feitelijk ook voor de geest. Geen stress. Maar niet in slaap vallen 🙂

Ben je er toch nog onzeker over, dan kun je natuurlijk altijd een foto of een kort filmpje opsturen naar onze support. Maar je kunt ook even zelf naar die foto of dat filmpje kijken. Of in een spiegel. Want weten hoe je ‘moet’ zitten is dus super simpel. 

Waarom staat ‘moet’ tussen aanhalingstekens? Cor en Erik zitten wanneer ze oefenen vaak een beetje in elkaar gezakt. Of geleund tegen een stoel met leuning. Lekkere burostoel bijvoorbeeld. Erik zit vaak ook nog behoorlijk scheef gedraaid. Vind die fijn. Cor en Erik hebben beiden een conservatorium opleiding. Weten hoe het moet, als het moet. Maar goed, dat weet jij nu ook.

Cor maakt al z’n lessen samen met Erik van der Luijt. Een professionele pianist met als jazz-pianist een grote staat van dienst (o.a. als pianist van Rita Reys, Greetje Kauffeld, Deep River Quartet, The Ramblers, e.v.a.).

Iemand die zich tevens helemaal verdiept heeft in het zo effectief mogelijk online lesgeven. Ook als het lastige onderwerpen als bijvoorbeeld improvisatie betreft.

Ook Erik’s kennis en inzichten zijn verwerkt in alle online lessen van ‘Piano spelen met Cor’.

SUPPORT ALS NERGENS ANDERS

En jij kan wanneer je iets niet snapt direct via e-mail je vraag stellen aan Erik (contactgegevens onderaan deze pagina). Het overgrote merendeel van de vragen die op ‘werktijden’ binnenkomen worden door hem binnen minuten beantwoord. Maar zelfs ‘s avonds en in het weekend krijg je meestal snel antwoord.

Kortom: jij krijgt hier niet alleen echte pianolessen online. Maar ook directe toegang tot een ongekende hoeveelheid en kwaliteit kennis en ervaring. En dat alles is uniek.

Net als onze website. Beetje klikken en een beetje ‘scrollen’. Kind kan de was doen.

Het enige verschil is dat je om bij je lessen te komen eerst moet inloggen. Kwestie van bovenaan onze website op de knop ‘START JE LESSEN’ klikken. Dan je gebruikersnaam en wachtwoord (krijg je vanzelf na aanmelding of aanschaf) invoeren en op de knop LOG IN klikken. Vervolgens verschijnen jouw lessen in beeld.

UIT HOEVEEL LESSEN BESTAAN DE BEGINNERS- EN GEVORDERDEN CURSUSSEN?

In principe kun je als maker het aantal lessen eenvoudig verdubbelen door de helft van de lesstof per les te behandelen.

De hoeveelheid lessen is dus niet werkelijk van belang. De kwaliteit wel. Dus daar houden we ons vooral mee bezig.

Maar de Beginners- en Gevorderden cursussen bestaan elk uit ongeveer 85 lessen.

De lesstof die behandeld wordt in een cursus staat gelijk aan de lesstof die behandeld wordt in 1 á 1,5 jaar reguliere pianolessen – muziekschool of privéles dus.

Je zou dus kunnen zeggen dat 2 van onze lessen in de Beginners en Gevorderden cursussen ongeveer de nieuwe (!) lesstof voor 1 week bevatten. Als je het vergelijkt met iemand die wekelijks een half uur regulier les heeft (privé of muziekschool) – min alle vakanties, feestdagen, en dergelijke.

Een andere manier om een vergelijking te maken met reguliere lessen is dit. Als je gemiddeld 15 minuten per dag nieuwe dingen oefent (dingen die je dus nog niet onder de knie hebt) doe je ongeveer 1 á 1,5 jaar over elk van onze cursussen.

Het is allemaal nogal nattevingerwerk want het hangt af van je aanleg en de kwaliteit van oefenen. Concentratie, motivatie, etc.

Maar zo heb je een beetje een indruk waar je voor betaalt. Onze lessen zijn ongeveer 4 keer goedkoper dan dezelfde lesstof leren op een muziekschool en ongeveer 8 keer goedkoper dan privéles.

Hoe onze prijzen zich verhouden met andere online pianolessen houden we ons niet mee bezig, omdat dat geen echte volwaardige pianolessen zijn daar ze vrijwel allemaal een eigen ‘snel en makkelijk’ methode erop na houden. Met die methodes leer je niet echt pianospelen. Je mist dan vrijwel alles wat pianomuziek zo bijzonder maakt. En je kunt niet doorgroeien. 

Onbeperkt. Niet ‘100% gegarandeerd voor eeuwig en altijd’ (wat geen enkel bedrijf kan garanderen overigens) maar gewoon zorgeloos genieten zonder haast. 

In het begin kreeg je bij ons per product 2 jaar toegang. Meer dan genoeg als je er gewoon ontspannen maar regelmatig mee aan de slag gaat. En dan heb je ook een beetje een stok achter de deur. Wij vinden dat nog steeds de beste oplossing.

Maar ons werd toch gevraagd om langer toegang. Dus werd het eerst 5 jaar en nu dus ‘onbeperkt’. Want we zijn er toch. Maar dit bedrijf draait natuurlijk om Cor. Dus krijg je toegang zolang Cor ‘rondhobbelt’ op deze planeet. En dan in ieder geval nog een aantal jaren langer.

Want we trekken natuurlijk niet ineens de stekker eruit. Als je net iets gekocht zou hebben wil je daar nog wel jaren van kunnen genieten. Dus dat komt wel goed. IJs en weder dienende.

Voordeel van online lessen volgen is dat je alles kunt doen waar, wanneer en hoe vaak je wilt.

Zo ook de bladmuziek. Je hoeft nergens op te wachten. Je kunt de bladmuziek direct printen, of eerst downloaden en dan printen. Maar ja, daar heb je een printer voor nodig. Of buren of vrienden met een printer natuurlijk.

Bij de cursussen zit alle muziek in 1 PDF-bundel bij de allereerste les, zodat je maar 1 keer hoeft te printen.

Bij liedjespakketten zit de bladmuziek van een liedje bij de lessen van dat liedje.

Orkestbanden kunnen net als de video’s in onze lessen niet worden gedownload. Het blijven tenslotte online lessen.

Meespelen met Cor en/of orkestbanden is een leuke en handige bonus, maar niet strikt noodzakelijk om onze lessen te kunnen volgen.

Om met de orkestbanden mee te spelen wordt meestal een laptop, smartphone of tablet gebruikt. Anderen hebben een piano, digitale piano of keyboard in de buurt van hun computer.

Veel mensen gebruiken echter ofwel bluetooth luidsprekers ofwel een snoertje vanuit de koptelefoon uitgang naar een versterker met luidsprekers.

Weer anderen doen een koptelefoon losjes of half op. Sommige keyboards en elektrische piano’s hebben een AUX aansluiting waar mensen via een kabeltje hun smartphone, tablet, laptop of computer op aansluiten.

Er zijn mensen die een klein mengpaneel gebruiken waarop zowel de elektrische piano of keyboard en een smartphone, tablet, laptop of computer kunnen worden aangesloten. En sluiten dan hun koptelefoon of speaker op dat mengpaneel aan.

De proefles is gratis en geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast en hebt geen enkele verplichting. Wel moet je akkoord gaan met het ontvangen van mail van ons.

Allereerst natuurlijk zodat wij je een mail met inloggegevens kunnen sturen. En vervolgens krijg je af een toe een mail met pianotips van Cor. Of aanbiedingen zoals kortingen en gratis pianolessen.

Je kunt je op elk moment afmelden voor onze mails, maar dan mis je dus wel dat soort leuke dingen.

De proefles is voor alle niveau’s. Beginners die nog geen noten kunnen lezen tot mensen die al behoorlijk piano kunnen spelen. Behoorlijk is natuurlijk nogal vaag, maar laten we zeggen dat je dan al zeker een jaar of 5 regulier pianoles hebt gehad.

De proefles geeft je een indruk van wat je kunt verwachten in onze cursussen. En ook van de verschillende niveau’s zodat je een goede keuze kunt maken.

Wat je ook kiest, je kunt altijd binnen 14 dagen kosteloos ruilen als een cursus te makkelijk of moeilijk voor je blijkt te zijn. En is het niks voor je om wat voor reden dan ook dan kun je binnen 14 dagen na aanschaf ook ons mailen om je geld terug te krijgen.

Alle niveau indicaties van ‘aantal jaren les’ moet je ruim nemen. Het is maar om je een beetje te helpen een keuze te maken.

Niet iedereen heeft immers evenveel talent. Of tijd en zin om te oefenen. Maar weet dat je – als jouw keuze toch te makkelijk of te moeilijk blijkt te zijn – binnen 14 dagen kunt ruilen. 

Om je te helpen cursussen en liedjespakketten te vinden die bij jouw huidige niveau passen hebben we een handige keuzehulp gemaakt. Klik hier om naar de keuzehulp te gaan.

Gaan jullie ook mijn favoriete liedjes doen?

Zoveel mensen, zoveel smaken. Het is dan ook onmogelijk het iedereen naar de zin te maken met elk liedje dat wij behandelen in cursussen of liedjespakketten.

Daarom kiezen wij ervoor je echt te leren piano spelen. Zodat je uiteindelijk al jouw favoriete liedjes zelf kunt instuderen uit de vrijwel oneindige hoeveelheid vrij beschikbare bladmuziek.

Onze jongste cursist is 8, de oudste maar liefst 96!

Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen (op z’n minst grotendeels) zelfstandig aan de slag met onze cursussen.

Eén van onze jonge cursisten, Quint, is inmiddels een paar jaar later toegelaten op de Havo/Vwo voor muziek in Rotterdam. Zijn we trots op!

Veel van onze cursisten zijn 65+, sommigen zelfs 80+. Een deel daarvan had vroeger al eens les gehad, maar velen nog helemaal niet.

Er is zelfs iemand van 96 begonnen aan de Beginners cursus 1. Fantastisch!

Een online cursus volgen is niet moeilijker dan deze pagina vinden op onze website. Het is gewoon een kwestie van filmpjes kijken, teksten lezen en op knoppen klikken.

Bovendien kun je indien nodig 7 dagen in de week van onze support gebruik maken.

ALGEMEEN

Hoe kan ik piano spelen het snelste leren?

We gaan hier ervan uit dat je echt piano wilt leren spelen, zoals je dat in privéles, op de muziekschool of in onze online pianolessen leert. De vele zogenaamde snelle en makkelijke methodes die online worden aangeboden leren je niet echt piano spelen maar zijn eigenlijk veredelde keyboard methodes omdat de linkerhand daarin geen uitgeschreven noten leert spelen.

Allereerst is een echte stap-voor-stap methode zoals in de cursussen op deze website dus verreweg de snelste, zo niet de enige manier om echt (!!) piano te leren spelen. 

Het is als het bouwen van een huis, het moet allemaal in een bepaalde volgorde om een stabiel bouwwerk te worden. En dat doe je het best en snelst met een goed bouwplan: een methode dus. Niet door een beetje tips te verzamelen over badkamers, dakpannen en leidingen en het dan zelf allemaal aan elkaar te puzzelen. Vrij logisch allemaal.

En met een goede stap-voor-stap methode leer je vervolgens het snelst door (voor zover mogelijk) elke dag minstens 15 minuten te oefenen. Of om de dag 30 minuten. Hoe meer dagen tussen oefenen zitten, hoe meer tijd het kost om er weer in te komen. Zonde dus.

Als je oefent, richt je dan vooral op de dingen die nog niet lukken. De verleiding is om lekker te spelen wat je al kunt. En dat moet je ook vooral doen. Maar dat hoort niet bij het oefenen. En dus ook niet bij die 15 minuten per dag. Lekker spelen wat je al kunt is dus geen oefenen.

Als je oefent – iets wat je nog niet kunt onder de knie probeert te krijgen dus – oefen dan eerst op een zeer langzaam tempo en voer het tempo pas op als het op dat langzame tempo al goed gaat. Als het tempo maar langzaam genoeg is lukt vrijwel alles.

Hoe minder vaak je oefent, hoe kleiner de kans wordt dat je een cursus zal kunnen afronden. Om te leren piano spelen – of voetballen, timmeren of wat dan ook te leren – zul je moeten oefenen. Dus hebben we dat zo leuk mogelijk voor je gemaakt. Met als beloning heerlijk samenspelen met Cor. Of één van die prachtige orkestbanden. Of gewoon in je eentje natuurlijk.

Aan welke eisen moet mijn instrument voldoen?

Voor de Beginnerscursussen is zelfs een eenvoudig keyboard met minimaal 49 toetsen (wit en zwart in totaal) voldoende.

Een sustainpedaal erbij is wel fijn.

Een digitale of akoestische piano of vleugel is natuurlijk ideaal.

Voor alles over je keuze voor een instrument klik hier

Welke metronoom is het beste?

Vooral een kwestie van smaak.

Ouderwetse ‘slinger’ metronooms hebben geen stroom nodig.

Digitale metronooms gaan op batterijen maar zijn makkelijker in te stellen.

Een app op een smartphone of tablet is goedkoop of zelfs gratis (maar dan meestal met reclame) maar ook iets meer gedoe.

Vrijwel alle keyboards en digitale piano’s hebben een ingebouwde metronoom.

Alle info over optredens, albums, etc. vind je op corbakker.nl

BESTELLEN

Heb je al een account bij ons? Bestel dan voortaan op het mailadres waarop je bij ons geregistreerd staat. Nieuwe aankopen worden dan automatisch aan je bestaande account toegevoegd. Zo hou je alles netjes bij elkaar.

Nieuw mailadres? Geef het door aan onze support (zie knop hierboven en onderaan). Zo worden onze mails voortaan naar je nieuwe adres gestuurd maar heb je toch maar 1 account onder je oude mailadres.

Ook kan de support je jouw factuur sturen op je nieuwe mailadres als je op je oude adres hebt besteld om alles fijn op 1 account te bij elkaar te houden.

Hoe kan ik betalen? In onze beveiligde webshop kun je betalen met iDeal, creditcard, PayPal of Bancontact/Mr.Cash.

KAN IK OOK HET GELD OVERMAKEN?

Ja, maar je moet wel gewoon via deze website bestellen en dan bij betalingswijze kiezen voor overmaking. Overmaken kan op ABN Amro rekening nummer NL94 ABNA 0598 1606 20 ten name van Piano spelen met Cor B.V. te Amsterdam.

Bij deze wijze van betalen zal het enkele dagen duren voor uw aanschaf verwerkt is. Wil je toch gelijk aan de slag dan kun je een bewijs van overschrijving (kan een screenshot zijn) mailen naar onze support. Vermeld wel even waar het over gaat en welke cursus of liedjespakket je besteld hebt. En vermeld welk mailadres je bij je bestelling hebt opgegeven. 

Leuk idee! We hebben geen ‘kadoconstructie’ omdat het account altijd op naam en mailadres van de persoon in kwestie moet komen. En omdat deze daar direct (!) via mail van op de hoogte wordt gesteld i.v.m. factuur en inlog gegevens. Er is wel een mogelijkheid en dat is deze…
 

Maak zelf een kadokaart of iets dergelijks. Bestel vervolgens na het geven van die kaart op naam en mailadres van de jarige en reken zelf af.

Binnen 14 dagen na aanschaf kun je ruilen of je geld terug krijgen.

Ruilen binnen die periode kan eenmalig. Elke aanschaf kun je dus maar 1 keer ruilen. Ruilen is namelijk puur voor wanneer je per ongeluk een cursus of liedjespakket koopt dat te makkelijk of te moeilijk voor je is. Om te ruilen mail je naar onze support (zie knop bovenaan deze pagina). Vermeld daarbij ook je gebruikersnaam.

Geld terug vragen kan binnen 14 dagen na aanschaf. Ook zonder opgaaf van reden. Hoewel wij een reden op zich wel prettig vinden te weten, omdat wij dan wellicht onze diensten kunnen verbeteren. Om geld terug te vragen mail je naar onze support (zie knop bovenaan deze pagina). Vermeld daarbij ook je gebruikersnaam.

VOOR CURSISTEN

Bovenaan elke pagina op onze website zie je altijd de knop START.
Klik erop om naar jouw START-pagina te gaan.

Daar kun je inloggen (of uitloggen als je op een ander apparaat de lessen wilt volgen).

Inloggen is niets anders dan het invoeren van je gebruikersnaam (het mailadres waarop je account bij ons geregistreerd staat vanaf het begin) en wachtwoord.

Als je ingelogd bent vind je er al je lessen. Ook kun je zien hoe ver je bent gevorderd met je lessen.

Lukt inloggen niet?

Gebruikersnaam en wachtwoord zonder spelfouten ingevoerd? Sta je niet nog op een ander apparaat ingelogd? Klik dan hier om de support te mailen en vermeld je gebruikersnaam en dat je niet kunt inloggen!

Wachtwoord vergeten of wil je je wachtwoord wijzigen? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen. Je wachtwoord wijzigen kan hier, hiervoor moet je wel al ingelogd zijn. 

Krijg je geen mail voor een nieuw wachtwoord? Diensten als hotmail en dergelijke willen dat soort mails nog weleens vroegtijdig filteren als spam. Zo komen ze niet eens bij SPAM in je mailprogramma. Heel veilig, maar soms dus ook heel onhandig. Klik dan hier om de support te mailen, vermeld je gebruikersnaam (!!!) en vraag om een nieuw wachtwoord.

Afmelden

Afmelden voor onze nieuwsbrief kan door onderaan één van onze nieuwsbrieven op de link ‘Afmelden voor deze nieuwsbrief’ (of iets dergelijks) te klikken.

Email-adres wijziging of weer aanmelden na afmelding

Dat kan. Klik hier, vul het korte formuliertje in (ook de vakjes aanvinken!!!) en klik op de knop VERZEND. 

Nieuwsbrief

Onderaan onze nieuwsbrief mails vind je een link ‘mijn gegevens wijzigen’. Klik daarop om het mailadres te wijzigen waarop je onze mails krijgt.

Gebruikersnaam?

Je gebruikersnaam is het mailadres waarop je je bij ons indertijd hebt aangemeld. Ook al verander je het mailadres voor onze nieuwsbrief, je gebruikersnaam blijft dat oorspronkelijke mailadres. Wil je dat per se niet? Mail dan onze support en vraag om een wijziging van je gebruikersnaam onder vermelding van je huidige gebruikersnaam en de gewenste nieuwe gebruikersnaam.

Mail onze support, vermeld je gebruikersnaam en wees zo duidelijk mogelijk waar je vraag over gaat (bijv. welke cursus of liedjespakket, module en les): support@pianospelenmetcor.nl

Een probleem op de website kan voorkomen, maar dan krijgen we vrij snel meerdere meldingen. En dan lossen we dat natuurlijk ook zo snel mogelijk weer op. Want we begrijpen heel goed hoe irritant zoiets kan zijn.

Vaker is een probleem iets met de instellingen van je eigen apparaat of browser. Bijvoorbeeld na een update. Of iets met je internetverbinding. Dat soort problemen zijn meestal tijdelijk en kunnen zomaar komen (en ook zomaar weer gaan).

Er zijn zoveel verschillende apparaten, besturingssystemen en browsers dat het lastig voor ons kan zijn je met technische problemen te helpen. Gelukkig komt dit zelden voor en meestal is…

  • het verversen van de pagina;
  • of het afsluiten en opnieuw starten van de browser;
  • of het herstarten van de computer, tablet of smartphone;
 
voldoende.
 

Als video’s langzaam laden of ‘stotteren’ kun je rechtsonder in een video op het ‘wieltje’ icoon klikken en een lager getal (lagere kwaliteit) kiezen.

Verder kun je de situatie testen in een andere browser. Er zijn veel soorten browsers, met elk hun eigen voor- en nadelen. Zoals Safari, Chrome, Firefox, Opera, Edge. Onderzoek zelf of het wisselen van browser een oplossing betekent.

En natuurlijk altijd even kijken of je internetverbinding goed werkt – bijv. door een andere site te openen.

Nog steeds vragen?

Klik hier om te mailen naar onze support afdeling.

Contact

Mail onze support via support@pianospelenmetcor.nl

Heb je al een account bij ons, vermeld dan je gebruikersnaam.

Antwoord krijg je van de professionele pianist waar Cor al heel lang fan van is en met wie hij alle lessen ontwikkelt – Erik van der Luijt (studeerde aan het Koninklijk Conservatorium), werkte o.a. met Rita Reys, Greetje Kauffeld, The Ramblers, het Deep River Quartet, het Metropole Orkest e.v.a..