Vragen?

Vind hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.
Klik op de desbetreffende vraag om het antwoord te zien.
Staat jouw vraag er niet bij?
Onderaan deze pagina zie je hoe je contact met ons kunt opnemen.

ALGEMEEN

Hoe kan ik piano spelen het snelste leren?

We gaan hier ervan uit dat u echt piano wilt leren spelen, zoals u dat in privéles, op de muziekschool of in onze online pianolessen leert. De vele zogenaamde snelle en makkelijke methodes die online worden aangeboden leren je niet echt piano spelen maar zijn eigenlijk veredelde keyboard methodes omdat de linkerhand daarin geen uitgeschreven noten leert spelen.

Je leert het snelst echt piano spelen door (vrijwel) elke dag minstens 15 minuten te oefenen. Of om de dag 30 minuten. Hoe meer dagen tussen oefenen zitten, hoe meer tijd het kost om er weer in te komen. Zonde dus.

Als je oefent, richt je dan vooral op de dingen die nog niet lukken. De verleiding is om lekker te spelen wat je al kunt. En dat moet je ook vooral doen. Maar dat hoort niet bij het oefenen. En dus ook niet bij die 15 minuten per dag. Lekker spelen wat je al kunt is dus geen oefenen.

Als je oefent – iets wat je nog niet kunt onder de knie probeert te krijgen dus – oefen dan eerst op een zeer langzaam tempo en voer het tempo pas op als het op dat langzame tempo al goed gaat. Als het tempo maar langzaam genoeg is lukt vrijwel alles.

Je leert verreweg het snelst piano spelen door stap voor stap door onze cursussen heen te gaan. Af en toe een leuk liedje leren is leuk, maar geen manier om echte vooruitgang te boeken. Daar zijn dus onze cursussen voor gemaakt en daar is heel goed over nagedacht door Cor (en Erik, met wie die al het lesmateriaal maakt). Dus vertrouw op de gigantische gezamenlijke expertise van Cor en Erik.

Als je gewoon met regelmaat oefent, zul je 1 á 1,5 jaar nodig hebben om een cursus af te ronden. En daarbij houden we al rekening met periodes als feestdagen, vakantie en dagen dat je om een andere reden even niet kunt oefenen. Oefen meer dan 15 minuten per dag en met een beetje talent kun je zelfs nog sneller vooruitgang maken.

Maar… overdrijf niet. Stop als je handen moe worden. En al helemaal als je pijntjes voelt. Let er altijd goed op dat je ontspannen speelt.

Hoe minder vaak je oefent, hoe kleiner de kans wordt dat je een cursus zal kunnen afronden. Om te leren piano spelen – of voetballen, timmeren of wat dan ook te leren – zul je moeten oefenen. Dus hebben we dat zo leuk mogelijk voor je gemaakt. Met als beloning heerlijk samenspelen met Cor. Of één van die prachtige orkestbanden. Of gewoon in je eentje natuurlijk.

Aan welke eisen moet mijn instrument voldoen?

Voor de Beginnerscursussen is zelfs een eenvoudig keyboard met minimaal 49 toetsen (wit en zwart in totaal) voldoende.

Een sustainpedaal erbij is wel fijn.

Een digitale of akoestische piano of vleugel is natuurlijk ideaal.

Voor alles over je keuze voor een instrument klik hier

Welke metronoom is het beste?

Vooral een kwestie van smaak.

Ouderwetse ‘slinger’ metronooms hebben geen stroom nodig.

Digitale metronooms gaan op batterijen maar zijn makkelijker in te stellen.

Een app op een smartphone of tablet is goedkoop of zelfs gratis (maar dan meestal met reclame) maar ook iets meer gedoe.

Vrijwel alle keyboards en digitale piano’s hebben een ingebouwde metronoom.

ONZE LESSEN

Ja!

Cor zou er ook gelijk mee stoppen als z’n lessen niet werkten.

We horen het van enthousiaste cursisten die ons bedanken. En we horen en zien het in onze Faceboek-groep waar regelmatig filmpjes geplaatst worden door onze cursisten. Goede techniek, snelle vooruitgang, zeer weinig vragen. Het werkt. Voor mensen die regelmatig oefenen. Maar dat is logisch.

Er is eigenlijk maar 1 situatie waarin we online pianoles als ongeschikt zien. Maar dat is pas in een verder gevorderd stadium dan onze online pianolessen. Namelijk…

Weet je zeker dat je piano spelen zo leuk vindt dat je er alles voor over hebt om pianist van beroep te worden?

Neem dan privéles van een hele goede leraar en/of doe toelatingsexamen voor het conservatorium.

UIT HOEVEEL LESSEN BESTAAN DE BEGINNERS- EN GEVORDERDEN CURSUSSEN?

In principe kun je als maker het aantal lessen eenvoudig verdubbelen door de helft van de lesstof per les te behandelen.

De hoeveelheid lessen is dus niet werkelijk van belang. De kwaliteit wel. Dus daar houden we ons vooral mee bezig.

Maar de Beginners- en Gevorderden cursussen bestaan elk uit ongeveer 85 lessen.

De lesstof die behandeld wordt in een cursus staat gelijk aan de lesstof die behandeld wordt in 1 á 1,5 jaar reguliere pianolessen – muziekschool of privéles dus.

Je zou dus kunnen zeggen dat 2 van onze lessen in de Beginners en Gevorderden cursussen ongeveer de nieuwe (!) lesstof voor 1 week bevatten. Als je het vergelijkt met iemand die wekelijks een half uur regulier les heeft (privé of muziekschool) – min alle vakanties, feestdagen, en dergelijke.

Een andere manier om een vergelijking te maken met reguliere lessen is dit. Als je gemiddeld 15 minuten per dag nieuwe dingen oefent (dingen die je dus nog niet onder de knie hebt) doe je ongeveer 1 á 1,5 jaar over elk van onze cursussen.

Het is allemaal nogal nattevingerwerk want het hangt af van je aanleg en de kwaliteit van oefenen. Concentratie, motivatie, etc.

Maar zo heb je een beetje een indruk waar je voor betaald. Onze lessen zijn ongeveer 4 keer goedkoper dan dezelfde lesstof leren op een muziekschool en ongeveer 8 keer goedkoper dan privéles.

Hoe onze prijzen zich verhouden met andere online pianolessen houden we ons niet mee bezig, omdat dat geen echte volwaardige pianolessen zijn daar ze vrijwel allemaal een eigen ‘snel en makkelijk’ methode erop na houden. Met die methodes leer je niet echt pianospelen. Je mist dan vrijwel alles wat pianomuziek zo bijzonder maakt. En je kunt niet doorgroeien naar een hoog niveau. 

De proefles is gratis en geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast en hebt geen enkele verplichting. Wel moet je akkoord gaan met het ontvangen van mail van ons.

Allereerst natuurlijk zodat wij je een mail met inloggegevens kunnen sturen. En vervolgens krijg je af een toe een mail met pianotips van Cor. Of aanbiedingen zoals kortingen en gratis pianolessen.

Je kunt je op elk moment afmelden voor onze mails, maar dan mis je dus wel dat soort leuke dingen.

De proefles is voor alle niveau’s. Beginners die nog geen noten kunnen lezen tot mensen die al behoorlijk piano kunnen spelen. Behoorlijk is natuurlijk nogal vaag, maar laten we zeggen dat je dan al zeker een jaar of 5 regulier pianoles hebt gehad.

De proefles geeft je een indruk van wat je kunt verwachten in onze cursussen. En ook van de verschillende niveau’s zodat je een goede keuze kunt maken.

Wat je ook kiest, je kunt altijd binnen 14 dagen kosteloos ruilen als een cursus te makkelijk of moeilijk voor je blijkt te zijn. En is het niks voor je om wat voor reden dan ook dan kun je binnen 14 dagen na aanschaf ook ons mailen om je geld terug te krijgen.

De keuze voor Beginners cursus 1 of 2 is eigenlijk vrij makkelijk. Kun je nog geen noten lezen en heb je nog nooit ook maar een heel simpel stukje van bladmuziek gespeeld dan kies je voor cursus 1. Anders voor 2. Wetende dat je altijd binnen 14 dagen kunt ruilen.

De niveau’s zijn bedoeld om de moeilijkheidsgraad alvast een beetje in te kunnen schatten en je een idee te geven van je vooruitgang. Om de moeilijkheidsgraad beter in te kunnen schatten vind je op de pagina’s van cursussen zelf meer info.

Een niveau (de lesstof die behandeld wordt in een Beginners- of Gevorderden cursus) staat gelijk aan de lesstof die behandeld wordt in 1 á 1,5 jaar reguliere pianolessen – muziekschool of privéles dus.

Een voorbeeld: de Gevorderden cursus 2 heeft niveau 4. Dat betekent dat je, als je de cursus eenmaal hebt afgerond, hetzelfde niveau hebt als iemand die 4 keer 1 á 1,5 jaar reguliere pianolessen heeft gehad. Kortom: het niveau wat je ook zou hebben na 4 á 6 jaar reguliere lessen.

Nou zit er 2 jaar verschil tussen 4 en 6. Een ruime marge. Dat is omdat nu eenmaal niet iedereen evenveel talent heeft. Dus een hele talentvolle leerling doet er bijvoorbeeld 4 jaar over om niveau 4 te bereiken en iemand met minder talent 6 jaar.

Het zijn allemaal slechts indicaties. De hoeveelheid en kwaliteit van oefenen spelen natuurlijk ook een grote rol.

Maar omdat je bij online lessen nooit hoeft te wachten op je volgende les, kun je theoretisch tot wel 2 keer zo snel vooruitgang boeken als in reguliere lessen!

Voor de cursus ‘Spelen met akkoorden’ geldt het niveau als een indicatie van het beginniveau dat je minimaal moet hebben. Bij improvisatie kun je het jezelf nu eenmaal zo moeilijk maken als je wilt.

Voor liedjespakketten geldt het niveau als een globale indicatie van het niveau van alle liedjes in het pakket. Zo zit het ‘Klassiek Pakket’ ongeveer op niveau 3 net als de ‘Gevorderden cursus 1’. Als je toe bent aan of bezig bent met de ‘Gevorderden cursus 1 dan zitten de liedjes van het ‘Klassiek Pakket’ dus op jouw niveau. Sommigen perfect, anderen zullen wat moeilijk of makkelijk voor je zijn. Liedjes in liedjespakketten staan niet op volgorde van moeilijkheidsgraad. Waar de één moeite mee heeft, vindt de ander juist weer makkelijk. Maar ook in liedjespakketten studeert Cor natuurlijk elk liedje met je in.

Gaan jullie ook mijn favoriete liedjes doen?

Zoveel mensen, zoveel smaken. Het is dan ook onmogelijk het iedereen naar de zin te maken met elk liedje dat wij behandelen in cursussen of liedjespakketten.

Daarom kiezen wij ervoor je echt te leren piano spelen. Zodat je uiteindelijk al jouw favoriete liedjes zelf kunt instuderen uit de vrijwel oneindige hoeveelheid vrij beschikbare bladmuziek.

Onze jongste cursist is 8, de oudste maar liefst 96!

Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen (op z’n minst grotendeels) zelfstandig aan de slag met onze cursussen.

Eén van onze jonge cursisten, Quint, is inmiddels een paar jaar later toegelaten op de Havo/Vwo voor muziek in Rotterdam. Zijn we trots op!

Veel van onze cursisten zijn 65+, sommigen zelfs 80+. Een deel daarvan had vroeger al eens les gehad, maar velen nog helemaal niet.

Er is zelfs iemand van 96 begonnen aan de Beginners cursus 1. Fantastisch!

Een online cursus volgen is niet moeilijker dan deze pagina vinden op onze website. Het is gewoon een kwestie van filmpjes kijken, teksten lezen en op knoppen klikken.

Bovendien kun je indien nodig 7 dagen in de week van onze support gebruik maken.

BESTELLEN

Heb je al een account bij ons? Bestel dan voortaan op het mailadres waarop je bij ons geregistreerd staat. Nieuwe aankopen worden dan automatisch aan je bestaande account toegevoegd. Zo hou je alles netjes bij elkaar.

Nieuw mailadres? Geef het door aan onze support (zie knop hierboven en onderaan). Zo worden onze mails voortaan naar je nieuwe adres gestuurd maar heb je toch maar 1 account onder je oude mailadres.

Ook kan de support je jouw factuur sturen op je nieuwe mailadres als je op je oude adres hebt besteld om alles fijn op 1 account te bij elkaar te houden.

Hoe kan ik betalen? In onze beveiligde webshop kun je betalen met iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact/Mr.Cash en door middel van overschrijving.

KAN IK OOK HET GELD OVERMAKEN?

Ja, maar je moet wel gewoon via deze website bestellen en dan bij betalingswijze kiezen voor overmaking. Overmaken kan op ABN Amro rekening nummer NL94 ABNA 0598 1606 20 ten name van Piano spelen met Cor B.V. te Amsterdam.

Bij deze wijze van betalen zal het enkele dagen duren voor uw aanschaf verwerkt is. Wil je toch gelijk aan de slag dan kun je een bewijs van overschrijving (kan een screenshot zijn) mailen naar onze support. Vermeld wel even waar het over gaat en welke cursus of liedjespakket je besteld hebt. En vermeld welk mailadres je bij je bestelling hebt opgegeven. 

Binnen 14 dagen na aanschaf kun je ruilen of je geld terug krijgen.

Ruilen binnen die periode kan eenmalig. Elke aanschaf kun je dus maar 1 keer ruilen. Ruilen is namelijk puur voor wanneer je per ongeluk een cursus of liedjespakket koopt dat te makkelijk of te moeilijk voor je is. Om te ruilen mail je naar onze support (zie knop bovenaan deze pagina). Vermeld daarbij ook je gebruikersnaam.

Geld terug vragen kan binnen 14 dagen na aanschaf. Ook zonder opgaaf van reden. Hoewel wij een reden op zich wel prettig vinden te weten, omdat wij dan wellicht onze diensten kunnen verbeteren. Om geld terug te vragen mail je naar onze support (zie knop bovenaan deze pagina). Vermeld daarbij ook je gebruikersnaam.

Inloggen

Hoe kan ik de pianolessen volgen? Bovenaan elke pagina op onze website zie je altijd de knop START JE LESSEN.

Klik erop om naar jouw START-pagina te gaan.

Daar kun je inloggen (of uitloggen als je op een ander apparaat de lessen wilt volgen).

Inloggen is niets anders dan het invoeren van je gebruikersnaam (het mailadres waarop je account bij ons geregistreerd staat vanaf het begin) en wachtwoord.

Als je ingelogd bent vind je er al je lessen. Ook kun je zien hoe ver je bent gevorderd.

Lukt inloggen niet?

Gebruikersnaam en wachtwoord zonder spelfouten ingevoerd? Sta je niet nog op een ander apparaat ingelogd? Klik dan hier om de support te mailen en vermeld je gebruikersnaam en dat je niet kunt inloggen!

Wachtwoord vergeten of wil je je wachtwoord wijzigen? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Krijg je geen mail voor een nieuw wachtwoord? Klik dan hier om de support te mailen, vermeld je gebruikersnaam (!!!) en vraag om een nieuw wachtwoord.

overige

Mail onze support, vermeld je gebruikersnaam en wees zo duidelijk mogelijk waar je vraag over gaat (bijv. welke cursus of liedjespakket, module en les): support@pianospelenmetcor.nl

Een probleem op de website kan voorkomen, maar dan krijgen we vrij snel meerdere meldingen. En dan lossen we dat natuurlijk ook zo snel mogelijk weer op. Want we begrijpen heel goed hoe irritant zoiets kan zijn.

Vaker is een probleem iets met de instellingen van je eigen apparaat of browser. Bijvoorbeeld na een update. Of iets met je internetverbinding. Dat soort problemen zijn meestal tijdelijk en kunnen zomaar komen (en ook zomaar weer gaan).

Er zijn zoveel verschillende apparaten, besturingssystemen en browsers dat het lastig voor ons kan zijn je met technische problemen te helpen. Gelukkig komt dit zelden voor en meestal is…

  • het verversen van de pagina;
  • of het afsluiten en opnieuw starten van de browser;
  • of het herstarten van de computer, tablet of smartphone;
 
voldoende.
 

Als video’s langzaam laden of ‘stotteren’ kun je rechtsonder in een video op het ‘wieltje’ icoon klikken en een lager getal (lagere kwaliteit) kiezen.

Verder kun je de situatie testen in een andere browser. Er zijn veel soorten browsers, met elk hun eigen voor- en nadelen. Zoals Safari, Chrome, Firefox, Opera, Edge. Onderzoek zelf of het wisselen van browser een oplossing betekent.

En natuurlijk altijd even kijken of je internetverbinding goed werkt – bijv. door een andere site te openen.

Nog steeds vragen?

Klik hier om te mailen naar onze support afdeling.

Alle info over optredens, albums, etc. vind je op corbakker.nl

Contact

Mail onze support: support@pianospelenmetcor.nl

Heb je al een account bij ons, vermeld je gebruikersnaam.