antwoorden

Vind hieronder antwoord op de meest gestelde vragen of...

mail onze support: support@pianospelenmetcor.nl

Ja!

Cor zou er ook gelijk mee stoppen als z’n lessen niet werkten.

We horen het van enthousiaste cursisten die ons bedanken. En we horen en zien het in onze Faceboek-groep waar regelmatig filmpjes geplaatst worden door onze cursisten. Goede techniek, snelle vooruitgang, zeer weinig vragen. Het werkt. Voor mensen die regelmatig oefenen. Maar dat is logisch.

Er is eigenlijk maar 1 situatie waarin we online pianoles als ongeschikt zien. Maar dat is pas in een verder gevorderd stadium dan onze online pianolessen. Namelijk…

Weet je zeker dat je piano spelen zo leuk vindt dat je er alles voor over hebt om pianist van beroep te worden?

Neem dan privéles van een hele goede leraar en/of doe toelatingsexamen voor het conservatorium.

Hoe kan ik piano spelen het snelste leren?

Je leert het snelst piano spelen door (vrijwel) elke dag minstens 15 minuten te oefenen. Of om de dag 30 minuten. Hoe meer dagen tussen oefenen zitten, hoe meer tijd het kost om er weer in te komen. Zonde dus.

Als je oefent, richt je dan vooral op de dingen die nog niet lukken. De verleiding is om lekker te spelen wat je al kunt. En dat moet je ook vooral doen. Maar dat hoort niet bij het oefenen. En dus ook niet bij die 15 minuten per dag. Lekker spelen wat je al kunt is dus geen oefenen.

Als je oefent – iets wat je nog niet kunt onder de knie probeert te krijgen dus – oefen dan eerst op een zeer langzaam tempo en voer het tempo pas op als het op dat langzame tempo al goed gaat. Als het tempo maar langzaam genoeg is lukt vrijwel alles.

Je leert verreweg het snelst piano spelen door stap voor stap door onze cursussen heen te gaan. Daar zijn ze voor gemaakt. Af en toe een leuk liedje leren is leuk, maar geen manier om echte vooruitgang te boeken. Daar zijn dus onze cursussen voor gemaakt en daar is heel goed over nagedacht door Cor (en Erik, met wie die al het lesmateriaal maakt). Dus vertrouw op de gigantische gezamenlijke expertise van Cor en Erik.

Als je gewoon met regelmaat oefent, zul je 1 á 1,5 jaar nodig hebben om een cursus af te ronden. En daarbij houden we al rekening met periodes als feestdagen, vakantie en dagen dat je om een andere reden even niet kunt oefenen. Oefen meer dan 15 minuten per dag en je zult nog sneller een cursus afronden.

Maar… overdrijf niet. Stop als je handen moe worden. En al helemaal als je pijntjes voelt. Let er altijd goed op dat je ontspannen speelt.

Hoe minder vaak je oefent, hoe kleiner de kans wordt dat je een cursus zal kunnen afronden. Om te leren piano spelen – of voetballen, timmeren of wat dan ook te leren – zul je moeten oefenen. Dus hebben we dat zo leuk mogelijk voor je gemaakt. Met als beloning heerlijk samenspelen met Cor. Of één van die prachtige orkestbanden. Of gewoon in je eentje natuurlijk.

Aan welke eisen moet mijn instrument voldoen?

Voor de Beginnerscursussen is zelfs een eenvoudig keyboard met minimaal 49 toetsen (wit en zwart in totaal) voldoende.

Een sustainpedaal erbij is wel fijn.

Een digitale of akoestische piano of vleugel is natuurlijk ideaal.

Voor alles over je keuze voor een instrument klik hier

Welke metronoom is het beste?

Vooral een kwestie van smaak.

Ouderwetse ‘slinger’ metronooms hebben geen stroom nodig.

Digitale metronooms gaan op batterijen maar zijn makkelijker in te stellen.

Een app op een smartphone of tablet is goedkoop of zelfs gratis (maar dan meestal met reclame) maar ook iets meer gedoe.

Vrijwel alle keyboards en digitale piano’s hebben een ingebouwde metronoom.

UIT HOEVEEL LESSEN BESTAAN DE BEGINNERS- EN GEVORDERDEN CURSUSSEN?

In principe kun je als maker het aantal lessen eenvoudig verdubbelen door de helft van de lesstof per les te behandelen.

De hoeveelheid lessen is dus niet werkelijk van belang. De kwaliteit wel. Dus daar houden we ons vooral mee bezig.

Maar de Beginners- en Gevorderden cursussen bestaan elk uit ongeveer 85 lessen.

De lesstof die behandeld wordt in een cursus staat gelijk aan de lesstof die behandeld wordt in 1 á 1,5 jaar reguliere pianolessen – muziekschool of privéles dus.

Je zou dus kunnen zeggen dat 2 van onze lessen in de Beginners en Gevorderden cursussen ongeveer de nieuwe (!) lesstof voor 1 week bevatten. Als je het vergelijkt met iemand die wekelijks een half uur regulier les heeft (privé of muziekschool) – min alle vakanties, feestdagen, en dergelijke.

Een andere manier om een vergelijking te maken met reguliere lessen is dit. Als je gemiddeld 15 minuten per dag nieuwe dingen oefent (dingen die je dus nog niet onder de knie hebt) doe je ongeveer 1 á 1,5 jaar over elk van onze cursussen.

Het is allemaal nogal nattevingerwerk want het hangt af van je aanleg en de kwaliteit van oefenen. Concentratie, motivatie, etc.

Maar zo heb je een beetje een indruk waar je voor betaald. Onze lessen zijn ongeveer 3 keer goedkoper dan dezelfde lesstof leren op een muziekschool en ongeveer 6 keer goedkoper dan privéles.

Hoe onze prijzen zich verhouden met andere online pianolessen houden we ons niet mee bezig, omdat dat geen echte volwaardige pianolessen zijn daar ze vrijwel allemaal een eigen ‘snel en makkelijk’ methode erop na houden. Met die methodes leer je niet echt pianospelen. Je mist dan vrijwel alles wat pianomuziek zo bijzonder maakt. En je kunt niet doorgroeien naar een hoog niveau. 

De proefles is gratis en geheel vrijblijvend. Wel moet je akkoord gaan met het ontvangen van mail van ons.

Allereerst natuurlijk zodat wij je een mail met inloggegevens kunnen sturen. En vervolgens krijg je af een toe een mail met pianotips van Cor. Of aanbiedingen zoals kortingen en gratis pianolessen.

Je kunt je op elk moment afmelden voor onze mails, maar dan mis je dus wel dat soort leuke dingen.

De proefles is voor alle niveau’s. Beginners die nog geen noten kunnen lezen tot mensen die al behoorlijk piano kunnen spelen.

De proefles geeft je een indruk van wat je kunt verwachten in onze cursussen. En ook van de verschillende niveau’s zodat je een goede keuze kunt maken.

Wat je ook kiest, je kunt altijd binnen 14 dagen kosteloos ruilen als een cursus te makkelijk of moeilijk voor je blijkt te zijn.

De keuze voor Beginners cursus 1 of 2 is eigenlijk vrij makkelijk. Kun je nog geen noten lezen en heb je nog nooit ook maar een heel simpel stukje van bladmuziek gespeeld dan kies je voor cursus 1. Anders voor 2. Wetende dat je altijd binnen 14 dagen kunt ruilen.

De niveau’s zijn bedoeld om de moeilijkheidsgraad alvast een beetje in te kunnen schatten en je een idee te geven van je vooruitgang. Om de moeilijkheidsgraad beter in te kunnen schatten vind je op de pagina’s van cursussen zelf meer info.

Een niveau (de lesstof die behandeld wordt in een Beginners- of Gevorderden cursus) staat gelijk aan de lesstof die behandeld wordt in 1 á 1,5 jaar reguliere pianolessen – muziekschool of privéles dus.

Een voorbeeld: de Gevorderden cursus 2 heeft niveau 4. Dat betekent dat je, als je de cursus eenmaal hebt afgerond, hetzelfde niveau hebt als iemand die 4 keer 1 á 1,5 jaar reguliere pianolessen heeft gehad. Kortom: het niveau wat je ook zou hebben na 4 á 6 jaar reguliere lessen.

Nou zit er 2 jaar verschil tussen 4 en 6. Een ruime marge. Dat is omdat nu eenmaal niet iedereen evenveel talent heeft. Dus een hele talentvolle leerling doet er bijvoorbeeld 4 jaar over om niveau 4 te bereiken en iemand met minder talent 6 jaar.

Het zijn allemaal slechts indicaties. De hoeveelheid en kwaliteit van oefenen spelen natuurlijk ook een grote rol.

Maar omdat je bij online lessen nooit hoeft te wachten op je volgende les, kun je theoretisch tot wel 2 keer zo snel vooruitgang boeken als in reguliere lessen!

Voor de cursus ‘Spelen met akkoorden’ geldt het niveau als een indicatie van het beginniveau dat je minimaal moet hebben. Bij improvisatie kun je het jezelf nu eenmaal zo moeilijk maken als je wilt.

Voor liedjespakketten geldt het niveau als een globale indicatie van het niveau van alle liedjes in het pakket. Zo zit het ‘Klassiek Pakket’ ongeveer op niveau 3 net als de ‘Gevorderden cursus 1’. Als je toe bent aan of bezig bent met de ‘Gevorderden cursus 1 dan zitten de liedjes van het ‘Klassiek Pakket’ dus op jouw niveau. Sommigen perfect, anderen zullen wat moeilijk of makkelijk voor je zijn. Liedjes in liedjespakketten staan niet op volgorde van moeilijkheidsgraad. Waar de één moeite mee heeft, vindt de ander juist weer makkelijk. Maar ook in liedjespakketten studeert Cor natuurlijk elk liedje met je in.

Af en toe geven we gratis pianolessen voor 1 of zelfs meerdere weken. Je leert dan 1 of meerdere liedjes en krijgt gratis bladmuziek, videolessen en zelfs orkestbanden.

Het lesmateriaal van deze gratis lessen blijft in tegenstelling tot het lesmateriaal van onze betaalde lessen niet onbeperkt toegankelijk. Meestal een maand of 2. Genoeg tijd om de lessen te kunnen afronden, maar niet ‘op je gemak’ zoals bij onze betaalde lessen mogelijk is.

De gratis lessen zijn vooral bedoeld om nieuwe mensen te bereiken, maar tegelijk een leuk extraatje voor bestaande cursisten. Hartstikke leuke bonus, maar geen manier om echt piano te leren spelen. Daarvoor zijn onze cursussen ontwikkeld.

Heb je een account van ons – omdat je een proefles hebt aangevraagd bijvoorbeeld, of omdat je iets bij ons hebt aangeschaft – dan brengen we je via mail op de hoogte wanneer er nieuwe gratis lessen zijn.

Gaan jullie ook mijn favoriete liedjes doen?

Zoveel mensen, zoveel smaken. Het is dan ook onmogelijk het iedereen naar de zin te maken met elk liedje dat wij behandelen in cursussen of liedjespakketten.

Daarom kiezen wij ervoor je echt te leren piano spelen. Zodat je uiteindelijk al jouw favoriete liedjes zelf kunt instuderen uit de vrijwel oneindige hoeveelheid vrij beschikbare bladmuziek.

Binnen 14 dagen na aanschaf kun je ruilen of je geld terug krijgen.

Ruilen binnen die periode kan eenmalig. Elke aanschaf kun je dus maar 1 keer ruilen. Ruilen is namelijk puur voor wanneer je per ongeluk een cursus of liedjespakket koopt dat te makkelijk of te moeilijk voor je is. Om te ruilen mail je naar onze support (zie knop bovenaan deze pagina). Vermeld daarbij ook je gebruikersnaam.

Geld terug vragen kan binnen 14 dagen na aanschaf. Ook zonder opgaaf van reden. Hoewel wij een reden op zich wel prettig vinden te weten, omdat wij dan wellicht onze diensten kunnen verbeteren. Om geld terug te vragen mail je naar onze support (zie knop bovenaan deze pagina). Vermeld daarbij ook je gebruikersnaam.

Hoe kan ik de pianolessen volgen? Bovenaan elke pagina op onze website zie je altijd de knop START JE LESSEN.

Klik erop om naar jouw START-pagina te gaan.

Daar kun je inloggen (of uitloggen als je op een ander apparaat de lessen wilt volgen).

Inloggen is niets anders dan het invoeren van je gebruikersnaam (het mailadres waarop je account bij ons geregistreerd staat vanaf het begin) en wachtwoord.

Als je ingelogd bent vind je er al je lessen. Ook kun je zien hoe ver je bent gevorderd.

Lukt inloggen niet?

Gebruikersnaam en wachtwoord zonder spelfouten ingevoerd? Sta je niet nog op een ander apparaat ingelogd? Klik dan hier om de support te mailen en vermeld je gebruikersnaam en dat je niet kunt inloggen!

Wachtwoord vergeten? Klik hier om een nieuw wachtwoord aan te vragen.

Krijg je geen mail voor een nieuw wachtwoord? Klik dan hier om de support te mailen, vermeld je gebruikersnaam (!!!) en vraag om een nieuw wachtwoord.

Heb je al een account bij ons? Bestel dan voortaan op het mailadres waarop je bij ons geregistreerd staat. Nieuwe aankopen worden dan automatisch aan je bestaande account toegevoegd. Zo hou je alles netjes bij elkaar.

Nieuw mailadres? Geef het door aan onze support (zie knop hierboven en onderaan). Zo worden onze mails voortaan naar je nieuwe adres gestuurd maar heb je toch maar 1 account onder je oude mailadres.

Hoe kan ik betalen? In onze beveiligde webshop kun je betalen met iDeal, creditcard, PayPal, Bancontact/Mr.Cash en door middel van overschrijving.

KAN IK OOK HET GELD OVERMAKEN?

Ja, maar je moet wel gewoon via deze website bestellen en dan bij betalingswijze kiezen voor overmaking. Overmaken kan op ABN Amro rekening nummer NL94 ABNA 0598 1606 20 ten name van Piano spelen met Cor B.V. te Amsterdam.

Bij deze wijze van betalen zal het enkele dagen duren voor uw aanschaf verwerkt is.

Een probleem op de website kan voorkomen, maar dan krijgen we vrij snel meerdere meldingen. En dan lossen we dat natuurlijk ook zo snel mogelijk weer op. Want we begrijpen heel goed hoe irritant zoiets kan zijn.

Vaker is een probleem een (vaak) tijdelijk iets met de instellingen van je eigen apparaat of browser. Bijvoorbeeld na een update.

Er zijn zoveel verschillende apparaten, besturingssystemen en browsers dat het lastig voor ons kan zijn je met technische problemen te helpen. Gelukkig komt dit zelden voor en meestal is…

  • het verversen van de pagina;
  • of het afsluiten en opnieuw starten van de browser;
  • of het herstarten van de computer, tablet of smartphone;
 
voldoende.
 

Als video’s langzaam laden of ‘stotteren’ kun je rechtsonder in een video op het ‘wieltje’ icoon klikken en een lager getal (lagere kwaliteit) kiezen.

Verder kun je de situatie testen in een andere browser. Er zijn veel soorten browsers, met elk hun eigen voor- en nadelen. Zoals Safari, Chrome, Firefox, Opera, Edge. Onderzoek zelf of het wisselen van browser een oplossing betekent.

En natuurlijk altijd even kijken of je internetverbinding goed werkt – bijv. door een andere site te openen.

Nog steeds vragen?

Klik hier om te mailen naar onze support afdeling.

Onze jongste cursist is 8, de oudste maar liefst 96!

Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen (op z’n minst grotendeels) zelfstandig aan de slag met onze cursussen.

Eén van onze jonge cursisten, Quint, is inmiddels een paar jaar later toegelaten op de Havo/Vwo voor muziek in Rotterdam. Zijn we trots op!

Veel van onze cursisten zijn 65+, sommigen zelfs 80+. Een deel daarvan had vroeger al eens les gehad, maar velen nog helemaal niet.

Een online cursus volgen is niet moeilijker dan deze pagina vinden op onze website. Het is gewoon een kwestie van filmpjes kijken, teksten lezen en op knoppen klikken.

Bovendien kun je indien nodig 7 dagen in de week van onze support gebruik maken.

Onze orkestbanden zijn niet alleen maar heel erg leuk om mee te spelen. Ze zijn ook ideaal om voor jezelf te kunnen controleren of je een liedje op het door ons beoogde niveau onder de knie hebt.

Downloaden is niet mogelijk bij de orkestbanden (evenals de video’s) omdat dit online lessen betreft & i.v.m. illegale verspreiding en copyright. Bladmuziek is wel te downloaden en printen uit praktische overwegingen.

Om met de orkestbanden mee te spelen wordt meestal een laptop, smartphone of tablet gebruikt. Anderen hebben een piano, digitale piano of keyboard in de buurt van hun computer.

Veel mensen gebruiken echter ofwel bluetooth luidsprekers ofwel een snoertje vanuit de koptelefoon uitgang naar een versterker met luidsprekers.

Weer anderen doen een koptelefoon losjes of half op. Sommige keyboards en elektrische piano’s hebben een AUX aansluiting waar mensen via een kabeltje hun smartphone, tablet, laptop of computer op aansluiten.

Er zijn mensen die een klein mengpaneel gebruiken waarop zowel de elektrische piano of keyboard en een smartphone, tablet, laptop of computer kunnen worden aangesloten. En sluiten dan hun koptelefoon of speaker op dat mengpaneel aan.

Weer anderen gebruiken die hele orkestbanden niet. Het zijn extra’s, niet strikt noodzakelijk.

Alle info over optredens, albums, etc. vind je op corbakker.nl