pianoles pianolessen leren piano spelen online

Piano leren spelen: wat is de beste manier?

Je wilt leren piano spelen. Wat zijn je opties? Op welke manieren kun je het leren? En wat is voor jou de beste manier om piano te leren spelen?

Allereerst, je bent hier op de website van Piano Spelen met Cor. Hier worden online cursussen aangeboden van Cor Bakker. Waarin je leert… piano spelen!

Te verwachten valt dan ook dat in dit artikel gepleit gaat worden voor online cursussen. En dan vooral die van Piano Spelen met Cor.

Maar dat is niet zo.

Je leert hier de voors en tegens van verschillende methodes. Zodat je kunt kiezen wat bij jou past. Daarom is het aan te raden het hele artikel te lezen. Dat kost hooguit 5 minuten en kan veel tijd en geld besparen en teleurstelling voorkomen.

In het kort: de beste manier om piano te leren spelen is de manier die het beste bij jou past. Bij jouw budget en jouw manier van leren en leven. Maar wat zijn je opties?

MANIEREN OM TE LEREN PIANO SPELEN

Wat is nou eigenlijk het belangrijkste bij het leren piano spelen?

Alles staat of valt bij je motivatie. Als je echt graag wilt leren piano spelen dan gaat dat hoogstwaarschijnlijk ook lukken.

Enige aanleg voor muziek in het algemeen en piano spelen in het bijzonder is mooi meegenomen. Je zult het sneller en makkelijker leren.

Maar daar zijn we weer bij motivatie. Als je echt graag wilt leren piano spelen zul je doorzetten. Ook als het even niet gaat. Het even lastig is.
Doorzettingsvermogen blijft één van de belangrijkste factoren als je een vaardigheid onder de knie wilt krijgen.

Er komen altijd momenten waarop je iets niet goed begrijpt. Of iets maar niet wil lukken. En dan helpt je motivatie je er doorheen.

Die motivatie kan puur uit jezelf komen. Maar een goede docent die je inspireert kan jou ook enorm motiveren.

Instrument

Je hebt natuurlijk een instrument nodig om te leren piano spelen. En ook daarin heb je opties. Hier kun je daar alles over lezen.


In ieder geval moet het instrument je niet belemmeren in je vooruitgang.

pianoles pianolessen leren piano spelen online

Oefening

Oefening baart kunst. Het is beter om elke dag 5 minuten te oefenen dan 1 keer per week een half uur.

Waarom? Er moeten nieuwe verbindingen, nieuwe paden in je hersenen worden aangemaakt. Voor elke nieuwe vaardigheid.

Je hersenen zijn als een vers aangelegd grasveldje tussen een looppad en een populaire locatie.

De eerste persoon die wil afsnijden loopt over het grasveld. Er ontstaat een vage afdruk van een pad in het gras. Anderen volgen en het pad wordt steeds verder uitgesleten. Waardoor steeds meer mensen op het idee komen die route te nemen. De weg van de minste weerstand.

Uiteindelijk lijkt het uitgesleten pad in het grasveld op een aangelegd voetpad. Zozeer zelfs, dat de gemeente besluit het te bestraten. Vanaf dat moment is zo’n pad vrijwel permanent en heeft slechts een beetje onderhoud nodig. 

Zoals je hebt leren fietsen of zwemmen. Je verleert het nooit meer. In ieder geval nooit helemaal en je pikt het zo weer op.

Het kost wat tijd voor zo’n pad om zich te vormen. Hoeveel tijd hangt af van hoe vaak het bewandeld wordt. Maar vooral ook hoe regelmatig. Honderd keer in een uur over het pad lopen lijkt een snelle manier.

Maar niet als je daarna er een maand niet over heen loopt. Als het te lang niet bewandeld wordt en het nog niet ‘bestraat’ is groeit het pad namelijk gewoon weer dicht.

 

Gaat lukken!

Elke dag even oefenen – mits mogelijk natuurlijk – zorgt ervoor dat het pad in je hersenen langzaam maar zeker (!!!) aangelegd wordt.
En vooral dat ‘zeker’ is belangrijk. Als je het blijft proberen gaat het uiteindelijk lukken. 

Daarom is doorzettingsvermogen zo belangrijk. Doorzettingsvermogen, motivatie en regelmatig oefenen zijn dus de belangrijkste factoren als je wilt leren pianospelen.

pianoles pianolessen leren piano spelen online

Volgorde

Om te leren piano spelen is vooral de volgorde waarin nieuwe informatie wordt aangedragen van belang.

Dat is als het bouwen van een huis.

Eerst moet de fundering worden aangelegd. De basis. En die kan maar beter stevig zijn.

Pas dan kan er laagje voor laagje iets worden opgebouwd. In de juiste volgorde. Je kunt niet het dak op een fundering leggen en dan de rest van het huis proberen ertussen te proppen.

Die volgorde van bouwen, de volgorde van het aanleveren van nieuwe informatie, is cruciaal.

Daarnaast is het cruciaal dat je in het begin alle essentiële onderdelen aangeboden krijgt. Anders mist je fundering essentiële onderdelen en stort het kaartenhuis uiteindelijk alsnog in elkaar.

Stap voor stap

Daarom heeft het zoeken op het internet naar leuke tips en weetjes heel weinig zin. Jij bent namelijk geen expert (anders hoef je het niet meer te leren). 

In ‘bouwtaal’: jij bent geen bouwkundig ingenieur. Voordat je het weet ben je bezig met een dakkapel zonder te weten of die dragende muur van je dat wel kan hebben. De gevolgen laten zich raden.

Leren doe je het best, makkelijkst en snelst, stap voor stap. Waarbij de stappen je worden aangeboden door een expert met – bij voorkeur, vanwege het overzicht dat met de jaren komt – tientallen jaren ervaring.

En niet eerder dan voordat je een stap echt goed beheerst en begrijpt maak je de volgende stap. Doe je dat niet, dan kom je vanzelf in de knoei.

Er zijn heel veel methodes op de markt. Zoals de populaire pianoboekjes van Alfred en bijvoorbeeld de Thompson piano methodes. Die worden overal gebruikt. Op muziekscholen en soms ook door privé docenten.

Maar ook worden er nieuwe methodes ontwikkeld. Veel online cursussen gebruiken zelfgemaakte nieuwe methodes. En daarin is natuurlijk veel verschil in kwaliteit. 

Goed kunnen pianospelen is één ding. Goed kunnen lesgeven een ander. En een goede methode in elkaar zetten is een kunst apart.

Opties

Zelf

Je kunt jezelf leren piano spelen. In de praktijk lukt dat zelden, maar theoretisch kan het. Je kunt een methode bestellen (bijvoorbeeld die Alfred piano methode) en dan gaan proberen. Moet je natuurlijk ook jezelf leren noten lezen.

Of puur op je gehoor alles uitzoeken.

Of gratis filmpjes bekijken op het internet. YouTube bijvoorbeeld. Dat is echt niet aan te raden. Er zit echt heel veel onzin tussen. Zoals gezegd: de de kwaliteit en volgorde van de stappen (methodiek) is cruciaal.

Alles kan. Alles mag. Vrijheid, blijheid. Maar even serieus. Niet doen.

Je krijgt er geen goede basis van en dat werkt je je hele ‘piano leven’ tegen. Afleren is veeeeel moeilijker dan aanleren.

Vooral methodes om te leren piano spelen zonder noten te lezen moet je vermijden. Lijkt leuk en makkelijk maar het beperkt enorm en dan is je hele investering verspilde moeite en/of weggegooid geld.

Verreweg de beste basis krijg je door gewoon te leren noten lezen. Voor beide handen. En als je graag toegang wilt hebben tot een gigantisch arsenaal aan lichte muziek is het handig om akkoordsymbolen te kunnen lezen. Heb je ook gelijk de perfecte basis voor improvisatie. Noten en/of akkoordsymbolen leren lezen is helemaal niet zo moeilijk. 

Prijs

Jezelf leren piano spelen is natuurlijk de goedkoopste methode. Toch?

Je zult het niet snel leren als het al lukt. En de kans dat je zelfstandig een goede basis zult leggen is zo goed als nul. De prijs is dus gestumper, geworstel en frustratie. Dat is nogal een prijs om te betalen. De duurste ‘methode’ dus. Waarbij je ook nog eens niet krijgt wat je eigenlijk wilt: kunnen piano spelen.

Privéles

De luxe optie. Kost het meest. Kan heel effectief zijn. Persoonlijke begeleiding en directe feedback.

Deze optie staat of valt natuurlijk bij de kwaliteit en motivatie van de docent. Maar een goede privé docent is een geweldige keuze. Mits je budget het toelaat (het is tenslotte verreweg de duurste optie), het naar de docent toegaan geen probleem is en je samen een tijd kunt vinden die je uitkomt.

Er zijn docenten die naar je toekomen. Maar tenzij dat in hun prijs ook meegenomen wordt (duurder dus) is dat eigenlijk geen goed teken. Een goede docent heeft aan leerlingen doorgaans geen gebrek en mensen zijn graag bereid naar hen toe te komen.

Prijs

€25 voor een les van een half uur is een heel normaal tarief. Met 20 lessen in een jaar (dat is minder dan 1 keer in de 2 weken) zit je op €500. Zou je wekelijks lessen willen, dan ben je dus meer dan €1000 per jaar kwijt.

pianoles pianolessen leren piano spelen online

Muziekschool

Op muziekscholen heb je doorgaans de keuze uit groepsles of privéles. Groepsles betekent minder persoonlijke aandacht maar is vaak goedkoper en mogelijk gezelliger.

Het leuke van een muziekschool is dat je daar verwante geesten aantreft. Mensen met dezelfde passie voor muziek.

Bovendien is een muziekschool doorgaans goedkoper dan privéles.

Nadeel kan zijn dat het een school is en daardoor een beetje een ‘opleidingsfabriek’. Docenten in zo’n ‘fabriek’ kunnen nogal eens afstompen. 

Dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn altijd docenten die echt houden van hun vak en vol bezieling er tegenaan gaan. Maar je moet een beetje geluk hebben.

Voordeel kan zijn dat er uitvoeringen worden gegeven waarop je voor publiek kunt spelen. Maar heb je podiumangst dan is dat natuurlijk geen fijn vooruitzicht. Vaak zijn er ook ensembles (muziekgroepen) waarin je samen met anderen kunt spelen. Heel bijzonder en leuk.

Is er een goede muziekschool in je buurt en kun je daar proeflessen volgen dan is dat zeker een goede optie. Mits je het kunt veroorloven en in je schema passen. De lestijden zijn nog minder flexibel (vrijwel niet) dan die bij een privé docent.

In ieder geval krijg je op een muziekschool systematisch les en directe feedback op wat je doet.

Prijs

Gemiddeld kosten lessen op een muziekschool zo’n €500 per jaar. Daar krijg je dan maximaal 40 lessen voor. Ongeveer de helft van de prijs van privélessen dus.

Online PIANOLESSEN

Gelijk maar even het grootste nadeel van online pianolessen. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt naar wat je doet. Ook geen docent als een soort van ‘stok achter de deur’. Waarvoor je gaat studeren omdat deze anders teleurgesteld of zelfs boos wordt.

Het grote voordeel van online cursussen? Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt of boos wordt als je even niets hebt gedaan.

Wat voor de één prettig is, is voor de ander een gruwel.

Maar er zijn nog meer voordelen aan online cursussen.

Zo zijn ze meestal veel goedkoper dan de andere opties. Je hoeft er niet voor te reizen. Speelt op je eigen vertrouwde instrument. In je eigen vertrouwde omgeving. Kunt lessen volgen wanneer je wilt. Zo vaak als je wilt.

Een groot voordeel is dus dat je online lessen zo vaak kunt bekijken als nodig. Tenzij je alle lessen opneemt en na luistert – wat in de praktijk niet gebruiksvriendelijk is – gaan lessen op een muziekschool of met een privé docent gewoon voorbij. En vergeet je dingen. Hoe ging dat nou? Hoe deed die dat nou?

Daar heb je bij een online cursus geen last van. De online docent is op elk moment beschikbaar. En legt het de 10e keer net zo geduldig uit als de 1ste. Echt een enorm voordeel.

Prijs

De prijzen lopen nogal uiteen. En wat je ervoor krijgt ook. Reken op zeker de helft van de prijs van een jaar muziekschool: zo’n €250 dus. Maar vaak zijn er speciale aanbiedingen waardoor u al voor zo’n €150 een volledige cursus kunt volgen.

Waarschijnlijk zijn er nog goedkopere cursussen. We proberen hier een vergelijking te maken met de inhoud en kwaliteit van minstens een jaar lang muziekschool of privéles.

Overigens heeft dat niet zoveel te maken met uit hoeveel uur video een online cursus bestaat. Educatie is geen entertainment. Een online cursus is geen Netflix. Het is bedoeld om iets te leren.

In principe kun je als docent met gemak in 1 minuut iets overbrengen waar de student vervolgens een week of langer mee zoet is. Dus staar je niet blind op het aantal uren video in een cursus dat je voor je geld kunt krijgen. Ga voor kwaliteit en een docent en methode die je aanspreekt.

pianoles pianolessen leren piano spelen online

Wat te kiezen? 

Kies wat bij jouw persoonlijkheid, agenda en budget past.

Heb je de tijd en zijn geld en reizen geen (groot) probleem dan kun je kiezen wat je wilt. Gewoon wat voor jou het beste voelt.

Heb je weinig tijd? Weinig geld? Of ziet je op tegen reizen? Dan is een online cursus echt een uitkomst. Maar wel goed kijken want er is nogal wat verschil in het aanbod. Een proefles en een tevredenheidsgarantie (niet goed, geld terug) zijn belangrijk.

Voor verreweg de meeste mensen zijn een digitale piano en een online cursus echt een uitkomst. Ze maken piano leren spelen bereikbaar voor mensen voor wie het anders onbereikbaar zou zijn. En handig voor wie het anders onhandig zou zijn.

Maar hier gaat het over de beste manier om te leren piano spelen. De beste manier voor jou is de manier die je je goed kunt veroorloven en volhouden. En je blijft motiveren

Een compromis tussen die 3 dingen dus.

De juiste pianoleraar

De ervaring leert dat een goede docent voor jou (online, op een muziekschool of privé) iemand is die je vertrouwt en inspireert.

Dus iemand waar je zonder meer iets van wilt aannemen (als die het zegt dan zal het wel zo zijn). En waar je ook wel een kop koffie mee zou willen drinken (iemand waar je een goed gevoel bij hebt). En iemand die wanneer die zelf gaat spelen je inspireert (dat je denkt, dat wil ik ook kunnen).

pianoles pianolessen leren piano spelen online cursus

Weet je nog de belangrijkste factoren? 

Doorzettingsvermogen, motivatie en oefenen.

Dan kan het oefenen maar beter leuk zijn. En dat is dus ook het belangrijkste uitgangspunt van ‘Piano spelen met Cor’.

Alle liedjes die je in de online pianolessen van Cor Bakker leert, kun je ook samen met hem spelen. Of met een prachtige orkestband.

Zo leer je goed in tempo spelen. Zo wordt je geïnspireerd. Zo geniet je nog meer van het muziek maken. Zo weet je waarvoor je aan het oefenen bent. Zo blijft oefenen leuk.

Schrijf je hier gelijk in voor een gratis proefles van Piano spelen met Cor. Weet je gelijk of zo’n online piano cursus iets voor je is. Gratis en zonder verplichtingen. Of bekijk hier ons gehele aanbod aan cursussen en liedjespakketten met onze 14 dagen ‘niet goed, geld terug’ garantie.

Een akoestische of digitale piano zijn perfect, maar op een eenvoudig keyboard kun je ook al beginnen.