Piano leren spelen: wat is de beste manier?

Je wilt leren piano spelen. Wat zijn je opties? Op welke manieren kun je het leren? En wat is voor jou de beste manier om piano te leren spelen?

Je leert hier de voors en tegens van verschillende methodes. Zodat je kunt kiezen wat bij jou past. Daarom is het aan te raden het hele artikel te lezen. Dat kost hooguit 5 minuten en kan veel tijd, moeite en geld besparen en teleurstelling en frustratie voorkomen.

In het kort: de beste manier om piano te leren spelen is de manier die het beste bij jou past. Bij jouw budget en jouw manier van leren en leven. Maar wat zijn je opties en wat zijn de voor- en nadelen van elke optie?

Manieren om piano te leren spelen

Allereerst moeten we vaststellen wat nou eigenlijk het belangrijkste is bij het leren van iets in het algemeen, en bij piano spelen in het bijzonder.

Motivatie. 

Als je echt graag wilt leren piano spelen dan gaat dat hoogstwaarschijnlijk ook lukken.

Enige aanleg voor muziek in het algemeen en piano spelen in het bijzonder is mooi meegenomen. Je zult het sneller en makkelijker leren.

Maar als je echt graag wilt leren piano spelen zul je doorzetten. Ook als het even niet gaat. Het even lastig is.

Die motivatie kan puur uit jezelf komen. Maar een goede docent die je inspireert kan jou ook enorm motiveren. En de juiste methode ook.

Snel en makkelijk piano leren spelen

De laatste jaren, zeker sinds de opkomst van het internet, zijn er vele ‘nieuwe’ methodes om piano te leren spelen bijgekomen. Wat ze gemeen hebben is dat ze beweren je ‘snel en makkelijk’ te kunnen leren piano spelen.

Dat doen ze door typische piano uitdagingen uit de weg te gaan. Maar dat zijn nou net de dingen waardoor pianomuziek zo mooi kan klinken. De dingen die pianomuziek bijzonder maken.

Het is alsof ze je leren drummen met 1 hand en 1 voet. Tuurlijk kun je daar best snel en makkelijk een basispatroon mee leren. En natuurlijk klinkt dat best leuk als je nu nog helemaal niks kunt. Maar klinkt het als echte drummers? Nee, totaal niet. En dat was nou juist de reden waarom je wilde leren drummen.

Echte pianolessen (bestaan ook online!)

Met piano spelen is het precies hetzelfde. Akkoord in je linkerhand, simpele melodie in je rechterhand. Toetsen en handen in beeld en naspelen maar. Zo kun je snel en makkelijk hele simpele liedjes leren spelen. Maar ze klinken niet als echte pianomuziek.

Erger is nog dat die methodes niet geschikt zijn om door te kunnen groeien. Daarvoor moet je namelijk ook gewoon goed noten kunnen lezen, met twee handen echt onafhankelijk kunnen spelen en dingen als mollen en kruizen beheersen. ‘Snel en makkelijk’ niet echt piano leren spelen is zonde van je tijd, moeite en geld.

Dus wil je echt leren piano spelen, neem dan echte pianolessen. Dat kan privé (luxe maar duur), op een muziekschool (goedkoper maar niet flexibel in de lesuren) of online (goedkoopste, meest praktische, maar vrijwel altijd maken ze gebruik van die ‘snel en makkelijk’ methodes waar je niks aan hebt). Gelukkig niet allemaal, maar daar komen we nog op terug.

Instrument

Je hebt natuurlijk een instrument nodig om te leren piano spelen. En ook daarin heb je opties. Hier kun je daar alles over lezen.

In ieder geval moet het instrument je niet belemmeren in je vooruitgang. Maar leuker en beter is het als je instrument je inspireert en motiveert.

Met de komst van steeds betere en goedkopere keyboards (prima om mee te beginnen) en digitale piano’s gaat het niet meer om duizenden maar om honderden euro’s voor een prima instrument. Een voordelig (en praktisch qua eventueel geluidsoverlast) alternatief voor een goede akoestische piano of vleugel. 

Wil je uiteindelijk graag concertpianist worden (klassieke muziek dus) dan is op een gegeven moment in je ontwikkeling een goed akoestisch instrument, bij voorkeur een vleugel, een must. Maar alleen dan. Voor alle andere ambities is het optioneel. Wat jij wilt dus.

pianoles pianolessen leren piano leren spelen online

Oefening

Oefening baart kunst. Je gaat niets nieuws leren zonder oefening. Er zijn geen magische trucjes. Er zijn hooguit goede methodes waardoor je geen tijd verliest en recht op je doel afgaat.

Het is beter om elke dag 5 minuten te oefenen dan 1 keer per week een half uur.

Waarom? Er moeten nieuwe verbindingen, nieuwe paden in je hersenen worden aangemaakt. Voor elke nieuwe vaardigheid. 

Het kost wat tijd voor zo’n pad in je hersenen om zich te vormen. Hoeveel tijd hangt af van hoe vaak het ‘bewandeld’ wordt. Maar vooral ook hoe regelmatig. Honderd keer in een uur over het pad lopen lijkt een snelle manier. Maar als het vervolgens heel lang niet bewandeld wordt, groeit het pad gewoon weer dicht.

Gaat lukken!

Elke dag even oefenen – of  in ieder geval vrijwel elke dag – zorgt ervoor dat het pad in je hersenen langzaam maar zeker (!!!) aangelegd wordt.
En vooral dat ‘zeker’ is belangrijk. Als je het blijft proberen gaat het uiteindelijk lukken. 

Daarom is motivatie zo belangrijk. 

pianoles pianolessen leren piano leren spelen online

De juiste volgorde

Om te leren piano spelen is vooral de volgorde waarin nieuwe informatie wordt aangedragen van belang.

Dat is als het bouwen van een huis.

Eerst moet de fundering worden aangelegd. De basis. En die kan maar beter stevig zijn.

Pas dan kan er laagje voor laagje iets worden opgebouwd. In de juiste volgorde. Je kunt niet het dak op een fundering leggen en dan de rest van het huis proberen ertussen te proppen.

Die volgorde van bouwen, de volgorde van het aanleveren van nieuwe informatie, is cruciaal.

Daarnaast is het cruciaal dat je in het begin alle essentiële onderdelen aangeboden krijgt. Anders mist je fundering essentiële onderdelen en stort het kaartenhuis uiteindelijk alsnog in elkaar.

Stap voor stap piano leren spelen

Daarom heeft het zoeken op het internet naar leuke tips en weetjes heel weinig zin. Jij bent namelijk geen expert (anders hoef je het niet meer te leren). 

In ‘bouwtaal’: jij bent geen bouwkundig ingenieur. Voordat je het weet ben je bezig met een dakkapel zonder te weten of die dragende muur van je dat wel kan hebben. De gevolgen laten zich raden.

Leren doe je het best, makkelijkst en snelst, stap voor stap. Waarbij de stappen je worden aangeboden door een expert met – bij voorkeur, vanwege het overzicht dat met de jaren komt – jaren ervaring. Je laat je huis tenslotte ook liever niet bouwen door een jonge aannemer met heel weinig praktijkervaring.

En niet eerder dan voordat je een stap echt goed beheerst en begrijpt maak je de volgende stap. Doe je dat niet, dan kom je vanzelf in de knoei.

pianoles pianolessen leren piano leren spelen online

Opties

Jezelf piano leren spelen

Je kunt jezelf leren piano spelen. In de praktijk lukt dat zelden, maar theoretisch kan het. Waar het fout gaat is dus in de volgorde van de stapjes. Jij weet niet welke volgorde en welke stappen belangrijk zijn. Mis één of meerdere stappen en je loopt ergens vast. Zie er dan maar weer uit te komen…. En zonder docent inspiratie en motivatie behouden is nog niet zo makkelijk.

Prijs

Jezelf piano leren spelen is natuurlijk de goedkoopste methode. Toch?

De prijs is gestumper, geworstel en frustratie. Dat is nogal een prijs om te betalen. De duurste ‘methode’ dus. Waarbij je ook nog eens niet krijgt wat je eigenlijk wilt: kunnen piano spelen.

Privé pianoles

De luxe optie. Kost het meest. Kan heel effectief zijn. Persoonlijke begeleiding en directe feedback.

Een goede privé docent is een geweldige keuze. Mits je budget het toelaat (het is tenslotte verreweg de duurste optie), het naar de docent toegaan geen probleem is en je samen een tijd kunt vinden die je uitkomt.

Prijs

€25 voor een les van een half uur is een heel normaal tarief. Met 20 lessen in een jaar (dat is minder dan 1 keer in de 2 weken) zit je op €500. Zou je wekelijks lessen willen, dan ben je dus meer dan €1000 per jaar kwijt.

Privéles heeft eigenlijk alleen zin als je zeker weet dat je altijd genoeg tijd hebt om te kunnen oefenen en de discipline hebt om dat ook altijd te doen. Dat weet eigenlijk niemand in het begin, dus starten op een voordeliger manier is aan te raden.

pianoles pianolessen leren piano leren spelen online

Op een muziekschool piano leren spelen

Op muziekscholen heb je doorgaans de keuze uit groepsles of privéles. Groepsles betekent minder persoonlijke aandacht maar is vaak goedkoper en mogelijk gezelliger.

Bovendien is les op een muziekschool doorgaans goedkoper dan gewoon privéles.

Is er een goede muziekschool in je buurt dan is dat zeker een goede optie. Mits je het kunt veroorloven en in je schema passen. De lestijden zijn nog minder flexibel (vrijwel niet) dan die bij een privé docent.

In ieder geval krijg je op een muziekschool systematisch les en directe feedback op wat je doet.

Ook pianoles op een muziekschool heeft eigenlijk alleen zin als je zeker weet dat je altijd genoeg tijd hebt om te kunnen oefenen en de discipline hebt om dat ook altijd te doen. De volgende les komt er ‘automatisch’ weer aan. Of je geoefend hebt of niet.

Anderzijds, als je vaak oefent is het wachten op een nieuwe les, zeker tijdens vakanties terwijl je dan juist veel tijd hebt, soms erg frustrerend.

Prijs

Gemiddeld kosten lessen op een muziekschool zo’n €500 per jaar. Daar krijg je dan maximaal 40 lessen voor. Ongeveer de helft van de prijs van privélessen dus.

Online pianolessen

Gelijk maar even het grootste nadeel van online pianolessen. Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt naar wat je doet. Ook geen docent als een soort van ‘stok achter de deur’. Waarvoor je gaat studeren omdat deze anders teleurgesteld of zelfs boos wordt.

Het grote voordeel van online cursussen? Je hebt geen docent die over je schouder meekijkt of boos wordt als je even niets hebt gedaan. 

Wat voor de één prettig is, is voor de ander een gruwel.

Maar er zijn nog veel meer voordelen aan online cursussen.

Zo zijn ze meestal veel goedkoper dan de andere opties. Je hoeft er niet voor te reizen. Speelt op je eigen vertrouwde instrument. In je eigen vertrouwde omgeving. Kunt lessen volgen wanneer je wilt. Zo vaak als je wilt.

Een groot voordeel is dus dat je online lessen zo vaak kunt bekijken als nodig. Tenzij je alle lessen opneemt en na luistert – wat in de praktijk niet gebruiksvriendelijk is – gaan lessen op een muziekschool of met een privé docent gewoon voorbij. En vergeet je dingen. Hoe ging dat nou? Hoe deed die dat nou?

Daar heb je bij een online cursus geen last van. De online docent is op elk moment beschikbaar. En legt het de 10e keer net zo geduldig uit als de 1ste. Echt een enorm voordeel.

Even geen tijd om te oefenen? Geen probleem bij online lessen. Online pianolessen volg je helemaal in je eigen tijd en tempo. Geen geldverspilling dus.

Prijs

De prijzen lopen nogal uiteen. En wat je ervoor krijgt ook. Reken op zeker de helft van de prijs van een jaar muziekschool: zo’n €250 dus. Maar vaak zijn er speciale aanbiedingen waardoor u al voor zo’n €150 een volledige cursus kunt volgen.

Sommige aanbieders werken met abonnementen, maar dat pakt in de praktijk altijd een stuk duurder uit dan vaste prijzen. Zeker als je voor een eenmalige betaling onbeperkt toegang tot het lesmateriaal kan krijgen.

Online pianoles is dus zeg maar even 4 keer zo goedkoop als pianoles op een muziekschool en 8 keer zo goedkoop als privéles.

Overigens heeft dat niet zoveel te maken met uit hoeveel uur video een online cursus bestaat. Educatie is geen entertainment. Een online cursus is geen Netflix. Het is bedoeld om iets te leren.

In principe kun je als docent met gemak in 1 minuut iets overbrengen waar de student vervolgens een week of langer mee zoet is. Dus staar je niet blind op het aantal uren video in een cursus dat je voor je geld kunt krijgen. 

Ga altijd voor kwaliteit en een docent en methode die je aanspreekt. Het doel is uiteindelijk dat je echt leert piano spelen. Zonder onnodig geworstel en onnodige frustratie.

En… als je echt piano leert spelen kun je dus zo een boek met bladmuziek van jouw favoriete muziek kopen (kan tegenwoordig ook allemaal online) en de stukken zelfstandig – dus zonder hulp van een docent – instuderen. En bladmuziek is relatief goedkoop. Soms zelfs gratis.

Maar Let Goed op!

Vrijwel alle online pianolessen maken gebruik van die ‘snel en makkelijk methodes’. Je kunt ervoor kiezen, maar dan weet je waar je aan begint. Want je mist dan alles wat piano spelen zo bijzonder en mooi maakt  En je kunt ook niet door blijven groeien zodat je op den duur al jouw favoriete muziek kunt spelen.

Muziekschool of privéles kunnen we veel eerder aanraden dan die ‘snel en makkelijk’ methodes. Wil je echt leren piano spelen, maar wel via online lessen?

Het kan wel. En zelfs met een fantastische docent. Lees door om te leren hoe.

pianoles pianolessen leren piano leren spelen online

Wat te kiezen? 

Kies wat bij jouw persoonlijkheid, agenda en budget past.

Heb je de tijd en zijn geld en reizen geen (groot) probleem dan kun je kiezen wat je wilt. Gewoon wat voor jou het beste voelt.

Heb je weinig tijd? Weinig geld? Of ziet je op tegen reizen? Dan is een online cursus echt een uitkomst. Maar wel goed kijken want er is nogal wat verschil in het aanbod. Een proefles en een garantie (ruilen en/of niet goed, geld terug) zijn belangrijk. ‘Snel en makkelijk’ methodes moet je echter zien te vermijden. Die zijn zonde van je tijd, energie en geld.

Maar goed, hier gaat het over de beste manier om te leren piano spelen. De beste manier voor jou is de manier die je je goed kunt veroorloven en volhouden. En je blijft motiveren.

De juiste pianoleraar

De ervaring leert dat een goede docent voor jou (online, op een muziekschool of privé) iemand is die je vertrouwt en inspireert.

Dus iemand waar je zonder meer iets van wilt aannemen (als die het zegt dan zal het wel zo zijn). En waar je ook wel een kop koffie mee zou willen drinken (iemand waar je een goed gevoel bij hebt). En iemand die wanneer die zelf gaat spelen je inspireert (dat je denkt, dat wil ik ook kunnen).

pianoles pianolessen leren piano spelen online cursus

Weet je nog de belangrijkste factoren? 

Motivatie en oefenen.

Dan kan het oefenen maar beter leuk zijn. En dat is dus ook het belangrijkste uitgangspunt van ‘Piano spelen met Cor’. De enige met echte pianolessen online. 

En die pianolessen krijg je dan ook nog eens niemand minder dan van Cor Bakker. Bekend van radio en tv, theater en concertzaal. Gewerkt met vrijwel alle nationale en internationale muzikale grootheden. In uiteenlopende muziekstijlen.

Alle liedjes die je in de online pianolessen van Cor Bakker leert, kun je ook samen met hem spelen. Of met een prachtige orkestband.

Zo leer je goed in tempo spelen. Zo wordt je geïnspireerd. Zo geniet je nog meer van het muziek maken. Zo weet je waarvoor je aan het oefenen bent. Zo blijft oefenen leuk.

Toen Cor gevraagd werd online pianoles te gaan geven was dat ook direct zijn uitgangspunt. De pianolessen moesten echt, effectief en leuk zijn. Anders zou hij zijn naam er niet aan verbinden. En… hij wilde absoluut alle lessen zelf geven.

Echte pianolessen zijn het dus geworden. Van noten en dat voor beide handen. Niet ‘snel en makkelijk’. Wel ‘zo snel en makkelijk mogelijk – echt piano leren spelen valt reuze mee als je goed les krijgt – volgens de ‘klassieke’ methode, maar dan wel op een moderne manier. In allerlei stijlen. Want daarnaast en aanvullend leer je ook alles over akkoorden, zodat je op geen enkele manier beperkt zal zijn. 

Zo kun jij op den duur al je favoriete liedjes in welke stijl dan ook leren spelen. Van klassiek tot boogie of jazz. Van pop tot evergreens of bijvoorbeeld Einaudi.

Met een leraar als Cor blijft het leuk, motiverend en prima te doen. En je kunt 7 dagen in de week de support mailen, waar een professionele pianist – die samen met Cor de lessen ontwikkelt – eventuele vragen snel beantwoord. 

Piano leren spelen met Cor Bakker. Het kan gewoon. In je eigen huis, tijd en tempo. Bijzonder toch?


Klik hier voor een gratis proefles van Piano spelen met Cor (voor beginners en gevorderden). Geheel vrijblijvend natuurlijk. Of klik hier om ons gehele aanbod aan cursussen en liedjespakketten te bekijken, met onze 14 dagen ‘niet goed, geld terug of ruilen’ garantie.

Een akoestische of digitale piano is ideaal, maar op een eenvoudig keyboard kun je al beginnen.