Leren piano spelen

Je wilt piano leren spelen of je oude passie weer oppakken. Je hebt gehoord van online pianolessen maar werken die wel echt? Is het niet veel beter om een leraar bij je te hebben staan die alles direct voor kan doen? Of kun je gewoon piano leren spelen via online pianoles?

Dat bekijken we hier aan de hand van 3 veelvoorkomende misvattingen. Waarom? Omdat is opgevallen dat veel mensen die piano (willen) leren spelen sterke vooroordelen hebben over hoe je dat het beste zou kunnen doen.

1. Piano leren spelen

Eerst even deze misvatting voor de duidelijkheid: ‘piano leren spelen’ betekent niet per definitie ‘tot op het niveau van een concertpianist’.

Je zou denken, dat is toch vanzelfsprekend? De praktijk is echter dat vooral mensen met een eigen lespraktijk al snel gaan steigeren zodra beweerd wordt dat je online kunt leren piano spelen.

‘Piano leren spelen’ betekent in dit artikel dat wat het voor verreweg de meeste mensen betekent: functioneel. Op hobby niveau. Pré-conservatorium niveau dus. Net zoals ‘leren fietsen’ niet per definitie betekent ‘leren fietsen op het niveau van de allerbeste wielrenners’ of iets dergelijks.

Wil je naar het conservatorium om concertpianist te worden (klassieke muziek dus) dan zul je op zeker moment in je ontwikkeling privéles van een goede docent moeten krijgen. Een pianoconcert instuderen met online lessen is sowieso geen doen. Eén zo’n stuk zou al meer dan een gemiddelde online cursus vereisen.

Het gaat in dit artikel dus vooral om te belichten dat er een duidelijke functie en plek is voor alle soorten piano onderwijs; inclusief privé pianoles en online pianoles.

2. Privé pianoles is het beste

Privéles is de duurste vorm van pianoles. En theoretisch de beste (mits je een goede pianoleraar hebt natuurlijk). Als je eenmaal zeker weet dat je aanleg, tijd en doorzettingsvermogen hebt en echt regelmatig zal oefenen.

Maar daar moet je eerst achter zien te komen. Tegenwoordig kun je online leren piano spelen. En zo op een goedkope en laagdrempelige manier erachter komen of het iets voor je is. Of je aanleg, tijd en doorzettingsvermogen hebt en echt regelmatig oefent.

De allerbeste manier om piano te leren spelen is uiteindelijk de manier die het beste bij jou, je leefsituatie en je ambitie past. De manier die je kan en gaat doen, en ook volhoudt.

Voor elke vorm van pianoles geldt; als je niet hebt geoefend heeft de volgende les weinig zin.

Alleen bij online pianoles maakt dat niets uit, omdat jij bepaalt wanneer je aan de volgende les toe bent.

3. Piano spelen makkelijk gemaakt

De filmpjes in online pianolessen kunnen het er spectaculair, handig en extra makkelijk uit doen zien. Oplichtende toetsenborden met kleurcodes, mee-scrollende muzieknoten en nog veel meer. En ‘nieuwe’ handige systemen als het leren van de meest voorkomende basisakkoorden; handig toch? Dat zou je denken, ja. Maar nee.

Je leert jezelf namelijk onbewust routines aan. Gele balletje, die toets. Groen balletje, die toets. Bijvoorbeeld. En nou zonder balletjes… En daar gaat het om. Echt piano leren spelen is leren hoe je zelf nieuwe bladmuziek zou kunnen instuderen. Net zoals echt leren fietsen ‘leren fietsen zonder dat papa of mama je fiets vasthoudt’ of ‘leren fietsen zonder zijwieltjes’ is.

Stel je ouders hadden vroeger bij jouw thuis een automatisch systeem dat voor jou je eten kon snijden, prakken, pakken en naar je mond brengen. Super handig! Hoef je dat allemaal niet te leren. Tot op een dag het systeem ineens kapot gaat. Of je ergens anders gaat eten. Waar ze niet zo’n systeem hebben. 

Alles dat je zelf leert is een proces: van gestumper tot automatisme. Dat gestumper is fouten maken en daarvan leren. Je hersenen maken nieuwe  paden aan.

Bij piano spelen vooral voor het ‘bedienen’ van de afzonderlijke vingers en het onafhankelijk spelen met twee handen. En natuurlijk voor het noten lezen en de bijpassende toetsen vinden. En dat is in het begin gestumper. Wat je wellicht graag zou willen overslaan.

Maar dan worden die paden in je hersenen niet gevormd. En die zijn cruciaal. Je hersenen moeten dat gestumper ‘beleven’ zodat ze zich ernaar kunnen aanpassen. Hebben ze dat eenmaal gedaan dan is de basis van het piano spelen – noten lezen, de bijbehorende toetsen vinden, je vingers en handen onafhankelijk aansturen – voor jou net als fietsen of zwemmen geworden.

Een automatisme. Het gaat vrijwel vanzelf, maar je moet natuurlijk nog altijd wel blijven opletten op je omgeving (de noten en toetsen). En je verleert die met gestumper aangeleerde dingen vrijwel nooit meer.

Bovendien zou je zonder gestumper al die kleine overwinningen op jezelf missen. En die zijn nou juist wat piano spelen zo oneindig leuk maakt. Het lukt niet. Je probeert het weer. Lukt nog steeds niet. Nog een keer. Gaat al iets beter. Joepie! Enzovoort. En dat geldt zelfs voor professionele pianisten. Ook zij blijven steeds nieuwe uitdagingen tegenkomen.

Als piano spelen super makkelijk te leren was kon iedereen het en was er geen eer of uitdaging aan te behalen.

Bovendien – en bovenal – brengen alle leuke methodes met trucjes ernstige beperkingen met zich mee. Als je niet leert noten lezen blijft de hele wereld van bladmuziek voor jou gesloten. Als je niet je linkerhand verder ontwikkelt dan een paar basisakkoorden kun je maar een paar liedjes leren spelen en ze klinken dan allemaal min of meer hetzelfde.

Pianolessen voor een leven lang plezier

Kortom: leer piano spelen op een manier die past bij jouw leefsituatie, ambities en budget. Maar leer wel echt piano spelen. Leer noten lezen. Met twee handen onafhankelijk spelen. Stumper soms (en geniet vaak) en voor je het weet heb je een goede basis.

Een basis voor een leven lang piano plezier!

P.S. mochten je handen inmiddels jeuken en kun je niet wachten om te beginnen met pianoles, probeer dan eens een gratis proefles van ‘Piano spelen met Cor’. Krijg je echt en goed pianoles van misschien wel de bekendste pianist van Nederland. Vanuit jouw huis en wanneer het je uitkomt.

Gratis proefles van ‘Piano spelen met Cor’