Wat is de snelste en beste manier om online piano te leren spelen?

Bladmuziek in beeld en daaronder videobeeld van handen die de muziek spelen?

Oplichtende toetsen die aangeven welke toetsen en wanneer je ze moet indrukken? (ja, dat bestaat)

Een robot die je vingers op de toetsen drukt? (bestaat nog niet, maar zou theoretisch kunnen)

Stuk voor stuk zaken die het toch zeker veel makkelijker maken. Toch?

Ja.

En nee.

Want piano leren spelen is niet hetzelfde als een liedje leren spelen.

En de snelste en beste manier om piano te leren spelen is niet de makkelijkste.

Er zijn talloze mensen die een liedje kunnen spelen op de piano. Hebben ze geleerd. Alleen dat liedje. Of misschien zelfs een paar. Maar daar houdt het dan ook op. Ze kunnen niet zichzelf nieuwe liedjes aanleren. Vaak kunnen ze niet eens noten lezen.

Die mensen hebben niet piano leren spelen.

Die hebben liedjes leren spelen.

Geen waardeoordeel.

Maar er is dus wel een groot verschil tussen piano leren spelen en liedjes leren spelen. En dat verschil is voelbaar. Echt piano kunnen spelen is veeeeeeel leuker.

Zelfstandig aan de slag

Je leert het met al die ‘hulpmiddelen’, die ‘zijwieltjes’ niet echt. Want echt zou betekenen dat je vervolgens zelfstandig aan de slag kunt zonder die hulpmiddelen. Dat je een pianoboekje met muziek rond jouw niveau kunt kopen en de stukken zelfstandig kunt instuderen.

Dan heb je – op het niveau wat je dan hebt – geleerd piano te spelen. En dat niveau kan omhoog tot je zelfstandig de moeilijkste muziek kunt instuderen. Als je goed les hebt gekregen en echt hebt geleerd piano te spelen.

Schilderen

Stel, je wilt leren schilderen. En je koopt zo’n ‘Schilderen met Ravenburger’ doos met daarin vakjes met nummers en verftubes met corresponderende nummers. Makkelijker kan niet!

Is dat de snelste en beste manier om te leren schilderen? Leer je dan überhaupt wel schilderen?

Nee.

Leren piano spelen is leren uitdagingen te overwinnen. Proberen. Oefenen. Stuntelen. Maar dan wel bij voorkeur met precies genoeg en de juiste aanwijzigingen. Zodat je de uitdagingen met vertrouwen aan kan en durft te gaan. En vooruitgang blijft boeken.

Zo blijft het een spannend avontuur. Met ook nog eens ruimte voor eigen invulling. Je eigen kleine trucjes die je spelenderwijs ontdekt. Want ook daar is ruimte voor binnen het piano spelen. Net als bij schilderen.

Zolang je eerst alle basisprincipes en regeltjes leert kennen kun je er vervolgens vrolijk op los experimenteren zonder dat het je vooruitgang zal belemmeren.

Berg beklimmen

Een betere vergelijking is misschien wel het leren beklimmen van een berg. Want piano leren spelen is niet 1 uitdaging. Het zijn ontelbare kleine uitdagingen achter elkaar.

En dat is de crux. Natuurlijk is het fijn als een helikopter je vlak onder de top afzet. Zodat je alleen de laatste paar meters hoeft te klimmen die ook nog eens heel makkelijk zijn. Maar zo leer je geen bergen te beklimmen.

Ook leuk is een ongelofelijk gedetailleerde beschrijving van 1 bepaalde berg. Maar zo leer je niet hoe je een heel andere soort berg moet beklimmen.

Ook leuk en makkelijk is een in de berg uitgehouwen trap naar boven. Maar ook dat leert je geen berg te beklimmen.

Wat je nodig hebt is natuurlijk oefening; en basisregels, technieken en aanwijzingen. Die je op elke berg kunt toepassen. En die ruimte laten voor experimenten en aanpassingen die je vervolgens zelf kunt verzinnen.

Want jij bent altijd op z’n minst net een beetje anders. Je lijf. Je hersenen. Je geest. Je omstandigheden.

En elke berg is anders.

En zo is het ook met piano leren spelen.

Kortom

De snelste en beste manier om te leren piano spelen is de manier waarop je leert zelfstandig te zijn. Zodat je vervolgens ook zelf nieuwe stukken kunt instuderen.

En dat is met genoeg aanwijzingen om vooruitgang te blijven boeken. Maar ook genoeg uitdaging om het spannend te houden.

Want je moet jezelf door de moeilijke dingen heenworstelen. Dat is de enige manier waarop de verbinding in de hersenen worden aangelegd die je in staat zullen stellen jezelf verder te blijven ontwikkelen als pianist. Die je een steeds betere pianist maken. En waardoor het steeds leuker wordt.

Doe ik het goed?

Basisregels en technieken zijn belangrijk. En ze kennen helpt enorm. Maar ieder mens is anders. En zo ook elke toppianist.

Kijk maar eens naar verschillende toppianisten op YouTube. Hoe ze zitten. Hoe ze spelen. De stand van armen. Handen. Vingers.

Je zult zien dat ze het allemaal anders doen. Maar ze hebben allemaal pianoles gehad.

Zoveel ruimte voor eigen invulling zit er dus in piano spelen. En dan hebben we het nog niet eens over de manier waarop je composities speelt.

Wat je nodig hebt is goede pianolessen. Zodat jij met vertrouwen aan de slag kunt. Maar nog steeds moet ‘rotzooien’. ‘Klooien’. Vallen en opstaan. Met je handen in de klei.

Worstelen met een stuk en ploeteren met bijvoorbeeld vingerzetting of twee handen onafhankelijk spelen is misschien vervelend soms, maar ook noodzakelijk. Probeer moeilijk en soms zelfs een beetje vervelend dus niet uit de weg te gaan. Want dat is hoe je blijvende vooruitgang boekt.

Worstelen en boven komen.

Telkens weer (ja, dat is de titel van een lied, en een heel mooi lied ook nog).

Dat is het mooie aan piano leren spelen.

Die overwinningen op jezelf.

Onbetaalbaar.

Niet altijd makkelijk.

Maar met goede pianolessen…

…nooit te moeilijk en dus prettig uitdagend!

P.S.

Kijk gerust even rond op deze website als je op zoek bent naar goede online pianolessen. Van misschien wel de bekendste pianist van Nederland. Er zijn gratis proeflessen voor elk niveau.